Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje

Palijativna skrb

Župan Zagrebačke županije mr. sc. Stjepan Kožić, dipl. ing. donio je Zaključak o osnivanju i imenovanju projektnog tima za razvoj palijativne skrbi na području Zagrebačke županije (u nastavku: Projektni tim) 8. veljače 2017. godine. Prva konstituirajuća sjednica Projektnog tima održana je 21. veljače 2017. godine. Projektni tim sastoji se od četrnaest članova, djelatnika Zagrebačke županije, djelatnika zdravstvenih ustanova Zagrebačke županije te vanjskih suradnika iz Društva Crvenog križa Zagrebačke županije te Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. Osnovna zadaća Palijativnog tima je predlaganje mjera za razvoj palijativne skrbi na prostoru Zagrebačke županije, uzimajući u obzir specifične potrebe stanovništva, izrada Plana razvoja palijativne skrbi na području Zagrebačke županije za razdoblje 2017.-2020. te koordiniranje aktivnosti vezanih uz uspostavu i organizaciju palijativne skrbi.

Cilj palijativne skrbi je umanjiti bol i neugodne simptome bolesti kako bi bolesnik koji je u posljednjim stadijima neizlječivih bolesti što kvalitetnije živio. Veliku pažnju treba posvetiti edukaciji iz palijativne skrbi svih dionika koji su uključeni u pružanju palijativne skrbi radi što boljeg povođenja iste. U pružanje palijativne skrbi uključen je interdisciplinarni tim, njega čine stručnjaci različitih profesija - liječnik, medicinska sestra, fizijatar, fizioterapeut, psiholog, psihijatar, ljekarnik, stomatolog, socijalni radnik, duhovnik kao i volonteri.

Prema definicija Svjetske zdravstvene organizacije iz 2002. godine palijativna skrb je pristup koji poboljšava kvalitetu života pacijenta i njihovih obitelji suočenih s problemima povezanima sa smrtonosnom bolešću, kroz prevenciju i olakšanje patnje putem ranog prepoznavanja te besprijekorne procjene i suzbijanja boli i drugih problema, fizičkih, psihosocijalnih i duhovnih.

Europsko društvo za palijativnu skrb definira palijativnu skrb je aktivnu, ukupnu skrb za pacijenta čija bolest ne reagira na postupke liječenja. Najvažnije je suzbijanje boli, ili drugih simptoma te socijalnih, psiholoških i duhovnih problema. Palijativna skrb je interdisciplinarna u svom pristupu te svojim djelokrugom obuhvaća pacijenta, obitelj i zajednicu. Palijativna skrb nudi najosnovniji koncept zaštite - zbrinjavanje pacijentovih potreba gdje god da se za njega skrbi, bilo kod kuće ili u bolnici. Palijativna skrb afirmira život, a smrt smatra normalnim procesom; ona smrt ne ubrzava niti je odgađa. Ona nastoji očuvati najbolju moguću kvalitetu života sve do smrti.

 

O stručnom posjetu Projektnog tima za razvoj palijativne skrbi na području Zagrebačke županije Istarskim Domovima zdravlja možete pročitati ovdje.
O održanoj 8.  sjednici Projektnog tima za razvoj palijativne skrbi na području Zagrebačke županije možete pročitati ovdje.
O održanoj 7. sjednici Projektnog tima za razvoj palijativne skrbi na području Zagrebačke županije možete pročitati ovdje.
O stručnom posjetu Projektnog tima za razvoj palijativne skrbi na području Zagrebačke županije možete pročitati ovdje.
O održanoj 6. sjednici Projektnog tima za razvoj palijativne skrbi na području Zagrebačke županije možete pročitati ovdje.
Fotografije s 5. sjednice Projektnog tima za razvoj palijativne skrbi na području Zagrebačke županije možete pogledati ovdje.
O održanoj 4. sjednici Projektnog tima za razvoj palijativne skrbi na području Zagrebačke županije možete pročitati ovdje.
O održanoj 3. sjednici Projektnog tima za razvoj palijativne skrbi na području Zagrebačke županije možete pročitati ovdje.
O održanoj konstituirajućoj sjednici Projektnog tima za razvoj palijativne skrbi na području Zagrebačke županije možete pročitati ovdje.


Dokumenti