Županija

Zagrebačka županija danas jedna od gospodarski najbrže rastućih domaćih regija, a svojom bogatom poviješću, tradicijom, kulturom, očuvanom prirodom, gastronomskom ponudom i prekrasnim živopisnim krajolicima prometnula se u posebno atraktivnu zelenu izletničko-turističku destinaciju.

Položaj
središnji dio sjeverozapadne Hrvatske
Sjedište Županije
Zagreb
Površina
3078 km²
Površinom
6. po veličini županija u zemlji
Broj Stanovnika
299.985 – prema popisu stanovnika iz 2021. godine
Brojem Stanovnika
3. hrvatska županija (iza Grada Zagreba i Splitsko-dalmatinske županije)
9 gradova
25 općina
697 naselja

Simboli

Grb
Grb
Download
Logo
Logo
Download
Zastava
Zastava
Download

Povijest

Zagrebačka županija je administrativna cjelina koja je službeno pod tim nazivom, Comitatus Zagrabiensis, utemeljena 17. srpnja 1759. kad joj je carica i kraljica Marija Terezija podarila grb i pečatnjak. Taj grb je i danas u uporabi, a spomenuti datum slavi se kao Dan Zagrebačke županije.

Županija se tada prostirala od Zagorja do Križevaca, Siska, Karlovca, preko Gorskog kotara sve do mora. Taj se teritorij tijekom povijesti mijenjao, a u današnjim granicama Zagrebačka županija postoji od 1. siječnja 1997.

Tijekom Domovinskog rata (1991. – 1995.) neprocjenjiv obol u obrani suvereniteta Republike Hrvatske dalo je i oko 29.400 branitelja s područja Zagrebačke županije. Svoj život na oltar domovine na području Zagrebačke županije položila su 404, a ranjena su 803 hrvatska branitelja.

Površinom i brojem stanovnika godinama je Zagrebačka županija predstavljala jedno od političkih i razvojnih središta te svojim brojnim prirodnim resursima i gospodarskim potencijalima odigrala ključnu ulogu u sazrijevanju i stasanju Hrvatske države kakvu danas poznajemo.

Naša misija je:

kroz pružanje najviših standarda kvalitete usluga područne samouprave ostvariti prosperitet i zadovoljstvo korisnika naših usluga – građana, gospodarstva i cjelokupne zajednice.

Naša vizija je:

da Zagrebačka županija u povezanosti i skladu s gradom Zagrebom postane vodeća inovativna gospodarska regija, temeljena na društvu znanja, prepoznatljive i očuvane kulturne i prirodne baštine, privlačna i ugodna za rad, boravak i življenje.