Stručni posjet Domu zdravlja Istarske županije

Liječnici, medicinske sestre te koordinatori  mobilnih palijativnih timova Zagrebačke županije, članovi Projektnog tima za razvoj palijativne skrbi na području Zagrebačke županije, zajedno s drugim usko povezanim dionicima županijskog zdravstvenog sustava, bili su u stručnom posjetu Domu zdravlja Istarske županije s ciljem razmjene iskustva i prijenosa znanja.

Zagrebačka županija je svoje mobilne palijativne timove u Samoboru, Ivanić-Gradu i Velikoj Gorici ustrojila ove godine, a Istarska županija svojevrsni je pionir u ovom području u Republici Hrvatskoj.

O organizacijskom modelu istarske palijativne skrbi, kao i planovima za budućnost, govorio je ravnatelj Doma zdravlja Istarske županije Ante Ivančić. „Jedan od glavnih ciljeva u narednom razdoblju je svakako otvaranje palijativnog odjela u stacionarima u Pazinu, Umagu i Labinu. Pred ugovaranjem smo 16 postelja“, rekao je Ivančić dodavši da je nužno osnaživanje volonterstva, ali i osnaživanje značaja duhovne pomoći u njezi palijativnih pacijenata.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Ksenija Čuljak zahvalila je ravnatelju Ivančiću na suradnji i dobrodošlici te izrazila veliko zadovoljstvo sa uspostavom palijative skrbi na području Zagrebačke županije i pohvalila rad koordinatora i mobilnih palijativnih timova na području Zagrebačke županije.

„Županija će i nadalje raditi na uspostavi sustava palijative, u Proračunu za 2019. godinu planirali smo oko 400 tisuća kuna za  nabavu dva mobilna ultrazvučna aparata, mobilnu stomatološku jedinicu, stručno usavršavanje zdravstvenih radnika i izradu edukativnih materijala te daljnje uređenje prostora za palijativnu skrb“, rekla je Čuljak.

U nastavku posjeta, delegacija Zagrebačke županije obišla je prostore istarskog Doma zdravlja, posebno prostore palijativnog tima i koordinatora gdje su iz prve ruke imali priliku saznati više o njihovom informatičkom sustavu praćenja pacijenata, protokolima i načinu rada, ali i načinu rješavanja problema s kojima se ovi zdravstveni djelatnici u obje županije svakodnevno susreću.

Inače, Poreč će u listopadu 2019. godine biti domaćinom Kongresa o palijativnoj skrbi te je ovom prigodom upućena pozivnica kolegama iz Zagrebačke županije za sudjelovanje.