Sjednica Projektnog tima palijativne skrbi

Održana je 4. sjednica Projektnog tima za razvoj palijativne skrbi na području Zagrebačke županije. Članovi tima su raspravljali o prikupljenim podacima o stanju i potrebama u palijativnoj skrbi, a u cilju izrade strateškog Plana za razvoj palijativne skrbi na području Zagrebačke županije.

Prema prikupljenim podacima, koje je dostavilo 76 liječnika koji su u koncesiji na području Zagrebačke županije i 30 liječnika Doma zdravlja Zagrebačke županije, istaknuto je da je u 2016. godini 5962 bolesnika bolovalo od malignih bolesti, 3679 od cerebrovaskularnih bolesti i posljedica cerebrovaskularnog inzulta te 1053 od demencije. Svi prikupljeni podaci biti će uvršteni u dokument strateškog Plana.

Također, članovi Projektnog tima dogovorili su daljnju raspodjelu poslova oko izrade strateškog Plana. Predviđeno je da strateški Plan bude izrađen do kraja rujna ove godine.

Članovi Tima raspravljali su i o obilježavanju Svjetskog dana hospicija i palijativne skrbi, koji se inače obilježava svake godine drugu subotu u listopadu, a ove godine to je 14. listopada.

Inače, konstituirajuća sjednica Projektnog tima održana je sredinom veljače ove godine, a njegova osnovna zadaća je predlaganje mjera za razvoj palijativne skrbi na prostoru Zagrebačke županije, uzimajući u obzir specifične potrebe stanovništva, izrada Plana razvoja palijativne skrbi na području Zagrebačke županije za razdoblje 2017.-2020. te koordiniranje aktivnosti vezanih uz uspostavu i organizaciju palijativne skrbi. Tim broji četrnaest članova.

Cilj palijativne skrbi je umanjiti bol i neugodne simptome bolesti kako bi bolesnik koji je u posljednjim stadijima neizlječivih bolesti što kvalitetnije živio. Također, velika pažnja treba se posvetiti edukaciji iz palijativne skrbi svih dionika koji su uključeni u pružanju palijativne skrbi radi što boljeg povođenja iste.