Sjednica Projektnog tima za razvoj palijativne skrbi

Sjednicu je održao Projektni tim za razvoj palijativne skrbi na području Zagrebačke županije.

U sklopu Doma zdravlja Zagrebačke županije, u tri njegove ispostave - u Samoboru, Velikoj Gorici i Ivanić-Gradu, usluga palijativne skrbi dostupna je od 1. lipnja ove godine. U Samoboru i Ivanić-Gradu, uz koordinatore, rade i mobilni palijativni timovi, dok se u Velikoj Gorici rad mobilnoga palijativnog tima očekuje početkom studenoga. Tri tima palijativne skrbi za područje Zagrebačke županije formirana su temeljem propisa HZZO-a.

„Od 1. lipnja do 31. kolovoza u registre koordinatora uveden je 131 bolesnik, njih pedesetak je u međuvremenu preminulo. Obavljeno je 425 kućnih posjeta, što je puno. Više nego smo očekivali“, rekao je Miro Benčić, predsjednik Projektnog tima.

Palijativna skrb je sveobuhvatna skrb za bolesnike koji boluju od teških i neizlječivih bolesti, ali i članove njihovih obitelji. Obuhvaća liječenje psihičke, fizičke, socijalne i duhovne boli, kao i psihosocijalnu pomoć. Najčešće je potrebna pacijentima s uznapredovanim onkološkim i neurološkim bolestima i demencijom.

Na sjednici se govorilo i o obilježavanju Svjetskog dana hospicija i palijativne skrbi. U Zagrebačkoj županiji bit će obilježen 12. listopada, u Specijalnoj bolnici Gornja Bistra. Prema riječima Ksenije Čuljak, županijske pročelnice za zdravstvo i socijalnu skrb, uz prikaz rada mobilnih palijativnih timova, predviđena su izlaganja o skrbi koja se u SB Gornja Bistra pruža palijativnim bolesnicima dječje dobi te o obolijevanju od Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije.