13. Bučijada u Ivanić-Gradu

Jesenska turističko-gastronomska i gospodarska manifestacija Bučijada održava se od 13. do 15. listopada 2017. godine u Ivanić-Gradu.

Tradicionalna manifestacija održava se 13. godinu zaredom, a posjetitelje očekuje više od 200 izlagača buča, bučinog ulja, proizvoda od buča i ostalih eko-etno proizvoda. Kum ovogodišnje Bučijade je Ivica Kostelić.

U sklopu Bučijade održat će se i 7. Izložba bučinog ulja Sjeverozapadne Hrvatske s ocjenjivanjem i dodjelom priznanja. Izložbu zajednički organiziraju Krapinsko-zagorska i Varaždinska županija te Zagrebačka županija koja je ovogodišnji domaćin. Više o Izložbi možete vidjeti ovdje.

Također, za posjetitelje su organizirani brojni zabavni sadržaji poput vožnje buča kočijom i tramvajem, igraonice i radionice za najmlađe, kazališne predstave, izložbe, koncerti, etno program s prikazom narodnih običaja te bogata gastro ponuda jela od buča u restoranima i gastro šatoru. Drugu godinu zaredom organizira se i Cooking show na gastro pozornici u sklopu kojeg će poznati hrvatski chefovi pripremati zanimljiva jela od buče. Detaljan program događanja možete vidjeti ovdje.

Svečano otvorenje ovogodišnje Bučijade bit će u subotu, 14. listopada 2017. godine na glavnoj pozornici u centru Ivanić-Grada (Trg Vladimira Nazora) s početkom u 11:00 sati, dok će se otvorenje 7. Izložbe bučinog ulja SZ Hrvatske održati u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Ivanić-Grad (Moslavačka 11) s početkom u 12:00 sati. 

U ime Zagrebačke županije, tradicionalnog pokrovitelja Bučijade, svečanosti otvorenja i Izložbi bučinog ulja nazočit će župan Stjepan Kožić.

Inače, na Bučijadu, osim vlastitim prijevozom, posjetitelji mogu doći i popularnim izletničkim vlakom „Bučko-express“ koji polazi u subotu i nedjelju, 14. i 15. listopada u 9:19 sati sa zagrebačkog Glavnog kolodvora. Povratak za Zagreb predviđen je u 17:25 sati. Cijena povratne prijevozne karte iznosi 25 kuna, dok se djeca do 6 godina voze besplatno.