Program prometne kulture za najmlađe

Udruga Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska i partnerima PU zagrebačkom, lokalnim društvima Crvenog križa, vatrogasnim društvima te s odabranim osnovnim školama na području Zagrebačke županije provest će tijekom 2017. godine 18 preventivnih aktivnosti pod nazivom “Program prometne kulture za najmlađe“ u ukupno 17 osnovnih škola. Program je započeo danas u OŠ Dubrava.

„Program prometne kulture za najmlađe“ preventivna je edukacija o sigurnosti u cestovnom prometu za djecu nižeg osnovnoškolskog uzrasta. Program je Hrvatska inačica Jumicar koncepta koji je potekao iz Finske prije više od 25 godina, a provodi se u većini europskih zemalja.

Program čine dva djela: prvi je multimedijsko predavanje o prometnim pravilima i ponašanju u prometu, a drugi dio je praktičan te uključuje samostalno upravljanje vozilima za obuku na prometnom poligonu uz nadzor instruktora i policijskih službenika. Posljednje dvije godine edukacijama se svakodnevno pridružuju Crveni križ i Vatrogasna društva, a djeca tijekom obuke imaju priliku proći i radionice „Osnove prve pomoći“ i „Protupožarna zaštita za djecu“.Nakon provedene obuke polaznici dobivaju „vozačke dozvole“.

Projekt je započeo 2013. godine, provođenjem programa kao pilot projekta u 100 osnovnih škola. Od tada je u Hrvatskoj kroz obuku prošlo preko 30.000 učenika drugih i trećih razreda.

Program se provodi pod pokroviteljstvom Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Zagrebačke županije te jedinica lokalne samouprave čije su škole prihvatile edukacijski koncept Jumicar u Zagrebačkoj županiji.

Popis škola i datume održavanja programa možete vidjeti ovdje.