Priprema se monografija o Milki Trnini


 
Damir Mikuljan, predsjednik Županijske skupštine i Ivana Posavec Krivec, načelnica Općine Križ potpisali su sporazum o sufinanciranju monografije “Milka Trnina”. Županija će izdavanje ovoga djela, o životu i umjetničkim dosezima Milke Trnine - operne dive iz Vezišća, pomoći sa 160.000 kuna, što je polovica potrebnog iznosa.

«Ako zaboravljamo na ljude iz naše prošlosti, zaboravljamo na sebe same», poručio je Mikuljan, naglasivši da je Milka Trnina pronjela glas Hrvatske diljem svijeta. Ivana Posavec Krivec, rekla je da kako je Županija prepoznala nastojanja Općine da se velika Milka Trnina vrati tamo gdje joj je mjesto.

«Želimo brendirati lik i djelo Milke Trnine, želimo u njezinu Vezišću, na Sipu, pokrenuti ljetni kamp u kojega će mladi dolazili njegovati umjetnost i glazbu», rekla je načelnica.

Potpisivanje ugovora upriličeno je za svečanosti proslave Milkina 148. rođendana, kojom prigodom je Hrvatskom društvu glazbenih umjetnika, odlkom Općinskoga vijeća, dodijeljena “Plaketa Milke Trnine”, priznanje za doprinos promicanju njezine ostavštine u zemlji i svijetu.

Plaketu je Kameliji Zavrl, tajnici Udruženja hrvatskih glazbenih umjetnika, uručio Tomo Benko, predsjednik Općinskoga vijeća Križa. «Ponosni smo na Milku Trninu, ali i na sve one koji pridonose čuvanju njezina djela», poručio je Benko, a nečalnica Posavec Krivec dodala da se ovom plaketom “odaje posebna zahvalnost svima koji su omogućili da, unatoč tome što ne postoji ni jedan tonski zapis, glas Milke Trnine ne bude zaboravljen”.

Nakon potpisivanja sporazuma i predaje plakete, u crkvi Uzvišenja Svetog Križa održan je tradicionalni koncert solista opere Hrvatskog narodnog kazališta.