Znate li koja je sorta jagoda najukusnija?

Cantus, nova sorta jagode u jagodnjacima Zagrebačke županije, dobila je najbolje ocjene potrošača na 22. ocjenjivanju jagoda u sklopu manifestacije "Dani zagrebačkih jagoda" održanom na OPG-u Ciban u Pavlovčanima pored Jastrebarskoga.

Pod stručnim vodstvom Martine Skendrović Babojelić iz Zavoda za voćarstvo sa zagrebačkoga Agronomskog fakulteta, žiri je ocjenjivao 9 sorti koje su u uzgajaju na prostoru Zagrebačke županije i Zagreba.

Potrošači su iza Cantusa - ocjenjujući veličinu, oblik i boju, čvrstoću, teksturu i sočnost, odnos šećera i kiselina, punoću okusa i aromu - svrstali sortu Joly, a potom Sandru, još jednu sortu koja se na ocjenjivanju pojavila prvi puta. Ocjenjene su i sorte Asia, Brilla, Ania, Vivara, Clery i Murano.

„Cantus se na ocjenjivanju pojavio prvi puta i očito je ocjenjivačima odmah postao zanimljiv. Radi se o mjesečarki, nešto tvrđoj jagodi, više kiselkastijeg, osvježavajućeg okusa, dobrih organoleptičkih svojstava. Prema literaturi dosta je tolerantna na bolesti i štetnike“, pojasnila je Skendrović Babojelić pojasnivši da najbolje ocjenjena jagoda dolazi iz hidroponskog uzgoja.

Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije naglasio je važnost ovakvih ocjenjivanja koji su korisni i za uzgajivače jagoda i potrošače. „Iako se broj uzgajivača i površina pod jagodama na području RH smanjuje, podaci Agencije za plaćanje u poljoprivredi govore da svaka četvrta jagoda uzgojena u RH dolazi s ovog područja“, rekao je Kraljičković.