Otvoreno Vodocrpilište Kosnica koje će opskrbljivati pitkom vodom 105.000 stanovnika istočnog dijela Zagrebačke županije

Svečano je otvoreno Vodocrpilište Kosnica izgrađeno u sklopu 93,85 milijuna eura (bez PDV-a) vrijednog projekta Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije Zagreb-Istok.

Izgradnja novog vodocrpilišta Kosnica kapaciteta Q ≈ 450 l/s započela je početkom 2020. godine, a radovi su uključivali gradnju vodocrpilišta sa svim pratećim objektima. Sastoji se od glavne upravljačke zgrade, tri bunarske komore, klor stanice, vanjske i unutarnje transformatorske stanice, te ostale prateće infrastrukture kao što vanjska i interna odvodnja, interna vodoopskrbna i hidrantska mreža, interne prometnice i dr.

Iz vodocrpilišta će se voda novoizgrađenim magistralnim cjevovodom Kosnica – Hrušćica distribuirati dalje u vodoopskrbni sustav prema gradovima Ivanić-Gradu, Sv. Ivanu Zelini, Dugom Selu, Vrbovcu i okolnim općinama. Prosječni gubici u kompletnom sustavu smanjit će se s 29,2 % na 18.6%, a ujedno će se povećati priključenost, i to s postojećih 62,95% na 90,75%.

Vodocrpilište je u rad pustio ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan koji je istaknuo kako je do 2016. do 2024. godine u projekte vodnog gospodarstva ukupno uloženo 4,4 milijarde eura, a od toga iznosa po jedinicama lokalne/regionalne samouprave gotovo 486 milijuna eura se odnosi na Zagrebačku županiju.

Župan Stjepan Kožić podsjetio je kako je Zagrebačka županija prva i jedina u Hrvatskoj sva postojeća trgovačka društva, koja su na istočnom dijelu županije obavljala usluge javne vodoopskrbe i odvodnje spojila u jedno jer je to bio jedini način kako uspješno zatvoriti, i kadrovski i financijski tako veliki projekt. „Trebalo je napraviti 316 kilometara novog cjevovoda, 15 crpnih stranica, 5 vodotornjeva, niz rekonstrukcija postojećeg sustava da bismo došli do dozvola i danas pustili ovo vodocrpilište u pogon i bili sigurni da će to područje biti opskrbljeno pitkom vodom. Naše općine Preseka i Farkaševac nisu imale niti jednog metra javnog vodoopskrbnog sustava, a danas smo u situaciji da je ukupno područje istoka pokriveno mrežom“, rekao je Kožić, dodavši kako nova vodoopskrbna mreža zamašnjak daljnjem razvoju istoka Zagrebačke županije.

„Ovo je voda besprijekorne kakvoće, nju nije potrebno prerađivati, samo uz dezinfekciju ide ravno ka potrošačima. Osam metara ispod rijeke Save izbušili smo poseban hidrotehnički tunel i u konačnici osigurali sigurnost vodoopskrbe za više od stotinu tisuća ljudi“, istaknuo je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

„Odlučili smo se da prijeko potrebno vodocrpilište bude ovdje, na području Velike Gorice koja obiluje izvorištima i potencijalnim izvorištima pitke vode, i završili smo projekt od otkupa zemljišta do uporabnih dozvola. Vodocrpilište Kosnica može opskrbljivati čitav istog Zagrebačke županije pitkom vodom te naravno možemo i dio tih kapaciteta preko 200 litara isporučiti i Zagrebu ako se pokaže potreba“, rekao je direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije Tomislav Masten dodavši kako se u suradnji s Gradom Velikom Goricom trenutno radi na projektiranju spojnog cjevovoda koji bi omogućio međusobnu isporuku pitke vode između velikogoričkog područja te istočnog dijela županije.

„Voda će u ovim vremenima klimatskim promjena biti najvažnija i treba je sačuvati. Ovo je naše blago, čuvat ćemo ga za našu djecu i našu budućnost“, rekao je Nenad Panian, gradonačelnik Dugog Sela, ujedno i predsjednik Skupštine VIOZŽ.

Inače, Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije Zagreb-Istok financiran je sredstvima iz Kohezijskog fonda, vlastitih sredstava VIOZŽ, Republike Hrvatske i Hrvatskih voda.