Počinje obnova kompleksa Novih dvora Jelačićevih

Potpisani su ugovori za obnovu kompleksa Novih dvora Jelačićevih u Zaprešiću. S gradonačelnikom Željkom Turkom potpisali su ih izvođači radova - Mario Matjačić, direktor tvrtke Kvantum (obnova dvorca s gradnjom sunčane elektrane i obnova gospodarske zgrade), Krešimir Nevestić, direktor tvrtke Neving (obnova perivoja s Kukuružarnikom) i Stjepan Mihaliček, vlasnik obrta Mihaliček (gradnja prometnice i parkirališta).

„Obnova kreće! Novo ruho Novih dvora dobiva realnu sliku. Ovo je povijesna stvar za sve one kojima je banovo ime u srcu, a Novi dvori u duši“, rekao je gradonačelnik Turk, naglasivši da se ugovori potpisuju na dan kada je 1903. počeo je u Zaprešiću nacionalni otpor 'mađarizaciji', skidanjem mađarske zastave na željezničkom kolodvoru, a Hrvati su počeli zazivati pomoć bana poznatom pjesmom "Ustani bane". Posebno je zahvalio Vladi RH koja je, rekao je, prepoznala važnost ovoga nacionalnog projekta. Vrijednost obnove iznosi oko 10 milijuna eura, a najviše sredstava osigurano je iz tzv. ITU mehanizma na području Urbane aglomeracije Zagreb.

„Kroz slijedeće dvije godine povijesni Novi dvori dobit će novu ulogu, na korist Zaprešćana, ali i cijele Hrvatske. Obnovljeni Dvori bit će nova perspektiva Zaprešića kao turističkoga grada“, rekao je Turk.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, i sam stanovnik Zaprešića.

„Ovo je, ne samo za Zaprešić, veliki dan. Svjedočimo danas značajnom nacionalnom i kulturnom poduhvatu koji smo, pogotovo mi koji živimo u Zaprešiću, dugo spominjali“, rekao je Božinović, dodavši da je ovo samo jedan u nizu uspješnih projekata koje Vlada RH provodi u suradnji s jedinicama lokalne samouprave.

„Za dvije godine građani će uživati u Novim dvorima obnovljenog sjaja i ljepote, nadahnuti hrvatskom poviješću“, rekao je Božinović.

U ime Zagrebačke županije potpisivanju ugovora prisustvovala je Jadranka Dujić Frlan, pročelnica za kulturu, sport, tehničku kulturu i civilno društvo.