Otvoren Regionalni centar kompetentnosti

Simboličnim rezanjem vrpce predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić otvorili su Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu -Industrija 4.0. Riječ je o investiciji vrijednoj 15,5 milijuna eura financiranoj sredstvima Europskog socijalnog fonda s nešto više od 6,5 milijuna eura, Europskog fonda za regionalni razvoj s gotovo četiri milijuna eura i Zagrebačke županije s gotovo pet milijuna eura, a koji je obuhvatio dogradnju srednjih strukovnih škola u Velikoj Gorici, Dugom Selu i Samoboru, uključujući nabavu opreme, edukaciju djelatnika te modernizaciju programa obrazovanja.

U svakoj od navedenih škola projektom je uspostavljen centar izvrsnosti u određenom segmentu novih tehnologija pa je tako Srednja strukovna škola Velika Gorica, koja je bila nositelj projekta postala Centar izvrsnosti za CAD/CAM/CNC sustave i 3D tehnologije, Srednja škola Dugo Selo postala je Centar izvrsnosti za robotiku, a Srednja strukovna škola Samobor postala je Centar izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije.

„Jačanje strukovnog obrazovanja jasan je pokušaj da osnažimo trokut između škola, gospodarstva i tržišta rada i da na njega izađu mladi koji uče u Centrima za industriju 4.0, koja mijenja i zanimanja i radna mjesta“, rekao je Plenković, podsjetivši da je Vlada zato prije nekoliko godina krenula s regionalnim centrima kompetentnosti za razne sektore - zdravstvo, poljoprivredu, turizam, računalstvo, strojarstvo i druge, te da je dosad u 25 takvih centara uloženo 260 milijuna eura.

Gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar ocijenio je da je otvaranjem centra izvrsnosti budućnost došla u Veliku Goricu, nazvavši projekt najadekvatnijim odgovorom na tržište rada, deficit stručnog kadra i sve izazove današnjice. „Ovakvi projekti stavljaju nas uz bok najrazvijenijim državama Europe i svijeta“, naglasio je Ačkar.

Župan Stjepan Kožić istaknuo je kako su ovim projektom postavljeni temelji strukovnom obrazovanju. „Naša djeca, osim što će imati priliku školovati se u suvremenim centrima izvrsnosti, odmah po završetku škole s lakoćom će nalaziti posao u struci u brojnim tvrtkama koje posluju u našim poduzetnički zonama, a vape upravo za stručnim kadrom“, rekao je Kožić, dodavši kako će Zagrebačka županija osigurati u sljedećih pet godina još dva milijuna eura za rad sva tri centra izvrsnosti.

„Jedan od ciljeva bio je s jedne strane osigurati učenicima kvalitetno, moderno i inovativno obrazovanje jer samo učeći kroz rad možemo steći kvalitetno znanje i vještine, a s druge strane nastavnicima omogućiti bolje uvjete rada i bolje provođenje nastavnog procesa“, rekao je ravnatelj SSŠ Velika Gorica Miroslav Antolčić, dodavši kako je „obrazovanje ključ koji otvara vrata budućnosti.“

Svečanosti otvorenje upriličenoj kod nositelja projekta – Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica nazočili su i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan, zamjenici župana Damir Tomljenović i Ervin Kolarec, potpredsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Mato Čičak te brojni gradonačelnici, načelnici, kao i ravnatelji škola.

Nakon svečanosti otvorenja, delegacija je obišla krajem prošle godine otvoreni novi i prvi velikogorički Poduzetnički inkubator, koji će uskoro objaviti natječaj za ulazak poduzetnika u njegovih 32 ureda na 2.000 četvornih metara.