Predstavljena monografija „Crveni križ Samobor“

Predstavljena je monografija „Crveni križ Samobor (1902-2022.)“. U knjizi je objedinjena povijest humanog poslanja GD Crvenog križa Samobora, Svete Nedelje i Stupnika, odnosno njegovo djelovanje od središta Samobora do najudaljenijih sela u brdima Samoborskoga gorja i Žumberka. Autori monografije su povjesničar Nikola Cik, predsjednik GDCK Samobora, Svete Nedelje i Stupnika Eduard Kirschenheuter i ravnateljica društva Anica Francetić Kufrin te Petra Somek (urednica monografije) i Hrvoje Dečak iz izdavačke kuće Meridijani. Monografija je podijeljena u tri poglavlja: „Povijest Gradskog društva Crvenog križa u Samoboru od 19. stoljeća do kraja Domovinskog rata“, „Novo doba samoborskoga Crvenog križa“ i „Svjedočanstva - naši doživljaji Crvenog križa“.

Prema pronađenoj uplatnici članarine, koja se čuva u arhivu Samoborskog muzeja, Crveni križ u ovome gradu djeluje od 1902. godine.

U ime Zagrebačke županije predstavljanju monografije prisustvovala je pročelnica za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Ksenija Čuljak.

„Društvo je raslo i razvijalo se u skladu s potrebama zajednice. Mnogi su u ovo društvo ugradili dio sebe, kako bi pomogli bližnjima i doprinijeli stvaranju novih vrijednosti. Razvijali su odgovornost, toleranciju, društvenu solidarnost, kreativnost... Danas je ovo društvo siguran i pouzdan partner u provođenju projekata i brojnih zadataka. Neka vas ljudi pamte po dobrim djelima“, poručila je pročelnica Čuljak.

Svečanosti je, uz ostale, prisustvovao i predsjednik Hrvatskoga crvenog križa Josip Jelić.