Zadrugari posjetili Rumunjsku

Nakon tri godine pauze zbog pandemije koronavirusa, nastavila se međunarodna suradnja učeničkih zadruga Zagrebačke županije. Osamdeset sudionika projekta iz Zagrebačke županije bilo je u posjetu Zajedništvu Hrvata u Rumunjskoj u vremenu od 29. svibnja do 3. lipnja 2023. godine, a posjetili su gradove Karaševo, Rešicu, Jabalče, Rekeš i Temišvar.

U Karaševu su tako u Dvojezičnoj hrvatsko-rumunjskoj gimnaziji održali 16 radionica učeničkih zadruga Zagrebačke županije gdje su učenicima i mještanima Karaševa pokazali vještine i znanja izrade ukrasnih i uporabnih predmeta. Također, posjetili su Muzej kuću u kojoj je napravljen presjek povijesti Hrvata u Karaševu i saznali kako je tekao život Hrvata na tom području.

Programsko putovanje obogaćeno je svečanim koncertom klape Lavande povodom Dana državnosti u Karaševu i koncertom u crkvi u Rekašu. Inače, klapa Lavanda bila je gost u suradnji na ovom međunarodnom projektu.

Ugodno druženje zaokruženo je dogovorom o daljnjoj suradnji, a županijski zadrugari pozvali su zadrugare Hrvate iz Karaševa da posjete Zagrebačku županiju.

Inače, ovo je šesta država koju su županijski zadrugari imali prilike posjetiti u sklopu ovog međunarodnog projekta. Do sada su posjetili i ostvarili suradnju s kolegama iz Mađarske, Vojvodine, Makedonije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore.