U Velikoj Gorici otvorena konferencija Dani kriznog upravljanja

Na Veleučilištu Velika Gorica otvorena je 16. Međunarodna znanstveno-stručna konferencija Dani kriznog upravljanja. U sklopu konferencije održat će se niz panel rasprava i okruglih stolova na kojima će stručnjaci imati priliku razmijeniti svoja iskustva.

Ujedno, studenti ove visokoobrazovne ustanove od petka do nedjelje moći će sudjelovati i na kampu kriznog menadžmenta organiziranom u Jastrebarskom.

Konferenciju je otvorio potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

„Krizno upravljanje u današnjem svijetu postaje sve relevantnije. Pri suočavanju s pandemijom je bilo ključno upravo krizno upravljanje na razini cijelog svijeta. Stručna znanost u kriznom upravljanju ima ključnu riječ, a takve ljude stvara ovo Veleučilište i na tome vam čestitam. Jedino tako možemo biti spremni odgovoriti na sve vrste katastrofa i krizne situacije”, rekao je Božinović te istaknuo važnost provođenja Vladine Strategije upravljanja rizicima od katastrofa do 2030. Kroz Strategiju su planirana 82 projekta ukupne vrijednosti 13.6 milijardi kuna, ponajviše europskih sredstava.

„Edukacija i razmjena iskustava, kao na ovoj konferenciji, te jačanje svijesti o rizicima od katastrofa i svih ugroza mogu značajno pojačati otpornost zajednice. Struka i znanost u tome imaju ključnu ulogu, a vi na ovom Veleučilištu gradite struku i ja vam čestitam na dosad proizvedenih 1700 inženjera te oko 300 magistara kriznog upravljanja“, poručio je potpredsjednik Vlade.

“O važnosti okupljanja stručnjaka iz područja kriznog upravljanja najbolje govore vremena u kojima se nalazimo – uzmimo samo kao primjer poplave, potres, migrantske krize. To je naša stvarnost koja zahtijeva pravovremene reakcije, a koje će uvijek biti kvalitetnije ako iza njih stoje planiranje, educiranje, provođenje mjera te koordiniranje službi na svim razinama“, poručio je  zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec te posebno istaknuo kako je povezivanje stručnjaka, operativaca i akademske zajednice ono što je potrebno i u budućnosti. Kao načelnik Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije izrazio je zadovoljstvo funkcioniranjem županijskih operativnih snaga koje dobivaju snažnu financijsku podršku Zagrebačke županije.

Sudionike konferencije uvodno su pozdravili i zamjenik gradonačelnika Velike Gorice Neven Karas, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, a uvodno predavanje održao je Dragan Lozančić, savjetnik predsjednika Republike Hrvatske za nacionalnu sigurnost.