Aktivna treća dob

Otvoren Centar za pružanje socijalnih usluga u zajednici u Vrbovcu

Prvi i zasada jedini Centar za pružanje socijalnih usluga u zajednici u Zagrebačkoj županiji svečano je otvoren danas u centru Vrbovca. Novoizgrađeni Centar omogućuje stvaranje uvjeta za prevenciju i odgađanje institucionalnog zbrinjavanja osoba starije životne dobi i osoba s invaliditetom na području grada Vrbovca i okolnih općina Dubrave, Gradeca, Rakovca, Farkaševca i Preseke, a ukupna vrijednost projekta je oko 17,5 milijuna kuna.

Glavnina novca, gotovo 15 milijuna kuna, osigurana je iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok su Zagrebačka županija i Grad Vrbovec kao partneri u projektu pomogli svaki s milijun kuna te je Gradsko društvo Crvenog križa Vrbovec, koje je i prijavitelj ovog hvalevrijednog projekta, sudjelovalo s 598 tisuća kuna.

„Zagrebačka županija itekako je svjesna problema osoba treće životne dobi. Svjesni smo koliko je teško doći do adekvatne njege i pomoći i upravo iz tog razloga nismo ni sekunde dvojili kada nam se Gradsko društvo Crvenog križa u Vrbovcu obratilo s molbom da kao partneri i financijski pomognemo ovaj hvalevrijedan projekt“, naglasio je zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović.

„Ovakav prostor nam je od iznimne važnosti, a namijenjen je pružanju socijalnih usluga osobama starije životne dobi. Imamo dnevni boravak, kulinarsku radionicu, tekstilnu, keramičarsku, drvodjelsku, slikarsku,  frizersku radionicu i čitav niz događanja u zgradi. Svaki dan nam dolaze novi korisnici,  a imamo prostor za osobe koji sudjeluju u pomoći u kući“, rekla je Jelena Mucko, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Vrbovec.

Naime, Centar pruža usluge pomoći u kući i pripreme gotovih obroka za 70 korisnika grada Vrbovca i okolnih općina, pružanje usluge boravka za 40 starijih i nemoćnih osoba te dvije dvokrevetne stambene jedinice za organizirano stanovanje 4 deinstitucionalizirana korisnika. Također, nabavljeno je i vozilo za pružanje usluge prijevoza za 40 korisnika Centra i dostavu gotovih obroka za 70 korisnika.

„Čestitam svima koji su sudjelovali u ovom projektu, jer su nas učinili ponosnima u Vrbovcu. Osim zgrade Crvenog križa tu je i zgrada centra Stančić, čekamo otvorenje te zgrade, a gradi se i novi Centar za socijalnu skrb u Vrbovcu“, rekao je Kralj i uputio zahvalu Zagrebačkoj županiji te je izrazio zadovoljstvo što tri velika spomenuta projekta vode žene.

Na svečanoj završnoj konferenciji prisutnima se obratio i predsjednik vrbovečkog Crvenog križa Mato Jelić, a svečanosti su nazočili i predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt, ispred Ministarstva rada, obitelji i socijalne politike Romana Patača, pomoćnica ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Nikolina Tkalčec, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Vrbovec Irena Martak, načelnici okolnih općina i brojni drugi gosti.

Pogledajte video o novoizgrađenom Centru za pružanje socijalnih usluga u zajednici u Vrbovcu