Dodijeljene nagrade u turizmu „Ruža Zagrebačke županije“

Vinarija Korak, Doris Pinčić, Hrvatski kišobran, samoborska češnjovka samo su neki od laureata godišnje nagrade „Ruža Zagrebačke županije“, koju je najboljim turističkim djelatnicima i objektima na području Zagrebačke županije za 2022. godinu po prvi puta dodijelila Turistička zajednica Zagrebačke županije.

U ime Zagrebačke županije svečanosti dodjele nagrada prisustvovao je zamjenik župana Damir Tomljenović koji je izrazio zadovoljstvo sjajnim županijskim turističkim pokazateljima za 2022. godinu, a koji u nekim segmentima premašuju i rekordnu 2019. godinu. „Ako postoji djelatnost koja ovisi o tome kako ju ljudi vode, onda je to turizam. Ljudski faktor tu je presudan“, rekao je Tomljenović te pohvalio predan rad i kreativnost svih dionika u turizmu Zagrebačke županije.

Na natječaj, koji je bio otvoren od 1. do 15. veljače ove godine, svoje favorite mogle su nominirati lokalne turističke zajednice, Turistička zajednica Zagrebačke županije te posjetitelji i objekti sami. Od pristiglih 58 važećih prijava, stručni žiri izabrao je po dvoje najboljih u šest kategorija, a dodijelio je i nekoliko posebnih nagrada i priznanja.

U kategoriji eno-gastro turizam dobitnici su Udruga Samoborska češnjovka, koja je u 2022. osigurala da taj gastronomski specijalitet bude zaštićen i Uredbom Europske komisije, te slastičarnica „Jagode i čokolada“, koju prati imidž jedne od najboljih slastičarni u Zagrebačkoj županiji. Kategorija održivi turizam nagrade dodjeljuje Vinariji Korak i Bernardu Koraku, zbog čije se kuhinje mnogi redovito vraćaju na plešivičko gorje, i Posavskom kukuruznom labirintu „Hrvatica“, atrakcija koja ima na interaktivan način priliku promovirati neotkriveni segment njihova kraja. Za najinovativnije proizvode i usluge nagrade su dobili Turistička zajednica Grada Jastrebarskog i projekt Avanturopolje OPG-a „Grgar“. U kategoriji društveno odgovornog poduzetništva nagrade su osvojili inovativni Hrvatski kišobran i Međunarodna zračna luka Zagreb „Franjo Tuđman“, dok za smještajne objekte nagrade dobivaju Kamp Zagreb i Hotel Royal Airport. U kategoriji namijenjenoj za djelatnike iz uslužnih i ostalih djelatnosti povezanih s turizmom nagradu dobivaju Zlatko Jančić i Ljiljana Stanko.

Posebne nagrade za istaknute pojedince osvojili su Goran Hanžek (Vinarija „Litterarij“), Stipo Duvnjak (KUD Novo Čiče), Nenad Čunčić (Turopoljska pivnica), Ivana Purek Puhelek i Tihomir Jagunić (Hotel Princess). Doris Pinčić dodijeljeno je posebno priznanje za doprinos turizmu koje je osvojila zahvaljujući svom autorskom projektu „Doživi domaće“.

„Želja nam je predstaviti priče pojedinaca koji su kotačići našeg kontinentalnog turizma, jer znamo koliko je teško raditi i stvarati da nam gost dođe, da nam se rado vraća, a i da imamo gospodarski benefit od te cijele priče“, rekla je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.

Izaslanica ministrice turizma i sporta Monika Udovičić, ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove u Ministarstvu turizma, rekla je da je vidljivo da turizam Zagrebačke županije iz godine u godinu napreduje. „Imate svoje kvalitete i izrazite potencijale s kojima možete biti još bolji“, rekla je Udovičić dodavši da je interes za hrvatskim turizmom na stranim tržištima u porastu.