Najviše nagrada „Suncokret ruralnog turizma“ stiglo u Zagrebačku županiju

U organizaciji Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova selo“ u Opatiji su dodijeljene tradicionalne nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“ za 2022. godinu. Najviše nagrada osvojili su kandidati iz Zagrebačke županije, njih čak sedam. U ime Zagrebačke županije dodjeli nagrada nazočila je direktorica Turističke zajednice Ivana Alilović.

Zlatnu povelju u kategoriji „turistička seljačka gospodarstva“ dobio je Seljački turizam Mlin iz bajke iz Samobora, a u kategoriji „craft turizam“ Destilerija Brigljević iz Velike Gorice. Srebrnu povelju u  kategoriji „vinski turizam“ dobila je vinarija Litterarii - kurija Nespeš, a brončanu povelju u kategoriji „ruralno turistički projekti“ dobio je KUD „Čiče“.

Posebno priznanje za njegovanje tradicije u proizvodnji kukuruznog kruha i medenjaka u kategoriji  „tradicijska (ruralna) gastronomija“ pripalo je OPG-u Robić iz Buševca, u istoj kategoriji posebno priznanje za tradicionalnu proizvodnju kruha i očuvanje autohtonog kolača rudarska greblica dobila je pekarnica Nikl iz Samobora, dok je posebno priznanje za očuvanje tradicionalne proizvodnje prirodnih rakija u kategoriji „craft turizam“ dobila kušaonica rakija Hedonica - OPG Mahović iz Samobora.

Do samoga kraja natjecanje je bilo vrlo neizvjesno između Zagrebačke županije koja je osvojila najviše priznanja i Osječko-baranjske županije koja je osvojila jedno priznanje manje, no zbog šampionske titule Zlatni suncokret, koju je osvojila Općina Kneževi Vinogradi, sljedeći izbor za nagradu „Suncokret ruralnog turizma“ održat će se u Osječko-baranjskoj županiji.

Ukupno je prijavljen bio 161 kandidat iz 18 hrvatskih županija te 16 prijavitelja iz Bosne i Hercegovine. Priznanje Suncokret ruralnog turizma Hrvatske projekt je u sklopu kojeg se jednom godišnje ocjenjuju i predstavljaju tradicijski sadržaji, čuva izvornost te povezuju sudionici ruralnoga turizma, a dodjeljuje se u osam kategorija: turistička seljačka gospodarstva, tradicijska domaćinstva, tradicijska gastronomija, vinski i craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, ruralno turistički projekti, kao i oni koji imaju zaštićene i marketinške oznake. Uz jednu šampionsku nagradu dodijeljene su zlatne, srebrne i brončane povelje te posebna priznanja, podijeljena po kategorijama.

Iskrene čestitke svim dobitnicima priznanja!