Uspješna turistička 2022. godina u Zagrebačkoj županiji

Nastavlja se trend pozitivnih turističkih pokazatelja u Zagrebačkoj županiji. Prema najnovijim podacima sustava eVisitor u Zagrebačkoj županiji je u 2022. godini ostvareno oko 56% više dolazaka i oko 48% više noćenja turista u odnosu na 2021. godinu.

U odnosu na turistički rekordnu 2019. godinu ostvareno je oko 91% dolazaka, dok je broj noćenja turista veći za oko 2% u odnosu na 2019. godinu.

Gledano prema destinacijama najviše je gostiju boravilo u Velikoj Gorici, Svetoj Nedelji, Jastrebarskom, Samoboru i Ivanić-Gradu. Podaci iz sustava eVisitor također pokazuju kako su najbrojniji gosti pored domaćih, bili gosti s tržišta Njemačke, Italije, Nizozemske, Bosne i Hercegovine, Poljske, Austrije, SAD-a, Slovenije, Srbije, Češke i Kine.

Prema organizaciji dolaska, ostvareno je oko 90 % individualnih dolazaka gostiju.

Zadovoljstvo pokazateljima izrazila je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović zahvalivši se svima koji su doprinijeli uspješnoj turističkoj godini. „Naši vinari, OPG-ovci, hotelijeri, ugostitelji, lokalne turističke zajednice, kao i sama Turistička zajednica Zagrebačke županije dali su svoj doprinos, a ta sinergija ponovno se pokazala kao recept za najbolje rezultate“, rekla je Alilović dodavši kako će Županijska turistička zajednica nastaviti i u ovoj godini sa snažnom promocijom destinacije i svih njenih autohtonih i inovativnih sadržaja.

Posebno se osvrnula na trend gradnje i iznajmljivanja kuća za odmor, kako tradicijskih tako i luksuznih, kojih u Zagrebačkoj županiji ima preko 130. „U 2022. godini interes za boravak u kućama za odmor se udvostručio u odnosu na godinu ranije“, pojasnila je Alilović.