Stručni skup „Ovisnosti modernog doba“

Recimo NE ovisnostima

U prigodi obilježavanja Mjeseca borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti (15. studeni - 15. prosinca), Zagrebačka županija u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Zagrebačke županije organizirala je u ivanićgradskoj Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Naftalan stručni skup „Ovisnosti modernog doba“.

Skup je otvorio glavni policijski inspektor Čedomir Šinjori iz Uprave kriminalističke policije Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta koji je održao predavanje na temu „Prodaja droga putem dark weba“, potom je Lidija Vugrinec iz Službe za suzbijanje zlouporabe droga Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo održala predavanje na temu „Online tretmanske intervencije – mogućnosti i izazov“, dok je zaključno govorio Davor Bodor iz Klinike za psihijatriju Sveti Ivan na temu „Ovisnosti modernoga doba – kockanje i Internet“.

„U posljednjih nekoliko godina ovisnost o kockanju, koja je u Hrvatskoj vrlo raširena i agresivno promovirana aktivnost, bilježi sve više ovisnika i predstavlja sve veći javnozdravstveni problem. Naročito je opasan trend igranja online kasina koji u posljednje vrijeme uzima sve više maha“, rekao je Bodor naglasivši da je poseban problem ovisnost o kockanju kod maloljetnika iz kojih se regrutira velik broj odraslih ovisnika. „Za vrijeme korona krize smo u Klinici za psihijatriju Sveti Ivan u dnevnoj bolnici dnevno imali 15-ak pacijenata, a sad ih imamo oko 50-ak“, rekao je Bodor upozorivši na velik problem – manjak dnevnobolničkih kapaciteta.

U ime Zagrebačke županije sudionike stručnoga skupa pozdravila je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Ksenija Čuljak.

„Cilj je ovog stručnog skupa poslati poruku o opasnosti i rasprostranjenosti više vrsta ovisnosti. Nasreću, za Zagrebačku županiju nisu tako alarmantni podaci, no nisu ni zanemarivi“, rekla je Čuljak istaknuvši da je u prošloj godini zabilježen porast konzumacije alkohola i tzv. kućnih droga te pušenja marihuane.