Za obnovu crkve u Bukevju Zagrebačka županija osigurala 8 milijuna kuna

Dodatnih 2,6 milijuna kuna za obnovu objekata na području Kravarskog

Crkva u Bukevju

Zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović uručio je ispred crkve svetog Antuna Padovanskog u Bukevju župniku Marijanu Prepeljaniću 8 milijuna kuna vrijedan ugovor za financiranje obnove crkve, koja je u petrinjskom potresu 2020. doživjela značajna oštećenja i od tada se u njoj ne okupljaju vjernici.

„Ovim činom krećemo u obnovu, što je za nas veliki korak, jer ovo je jedna mala župna zajednica od 300-tinjak obitelji, koje su do sada na misu odlazili u obližnje Novo Čiče. Ovime ćemo crkvu vratiti u prvobitno stanje, što je velika radost za sve župljane“, rekao je velečasni Prepeljanić.

Načelnik Općine Orle Ervin Vujica istaknuo je kako je prilikom potresa nastradao svod, dio zvonika i nešto nosivih zidova, a ovom sanacijom obnovit će se i zvonik crkve. „Ovo je veliki korak za općinu, jer vlastitim sredstvima teško da bi se uspjelo u obnovi crkve“, naglasio je Vujica.

„Zagrebačka županija obnovu javnih objekata stradalih u potresu financira u sto-postotnom iznosu. Samo u ovoj godini za tu namjenu imamo 80 milijuna kuna, a u 2023. i 2024. planirano je po 40 milijuna kuna tako da ukupno možemo govoriti o 160 milijuna kuna. Radi se o decentraliziranim sredstvima i vjerujem da će nas ta Vladina pomoć pratiti sve dok ne obnovimo i posljednji objekt u Zagrebačkoj županiji“, rekao je Tomljenović.

Osim za crkvu svetog Antuna Padovanskog u Bukevju, Zagrebačka županija osigurala je 400 tisuća kuna za sanaciju i obnovu kapele svetog Petra i Pavla u Šiljakovini, a ugovor je preuzeo upravitelj župe Uzvišenja Svetog Križa, Siniša Blatarić, koji je istaknuo kako je obnova kapele završila prije tjedan dana.

Također, tri ugovora ukupne vrijednosti 2,2 milijuna kuna uručena su načelniku općine Kravarsko Vladi Kolarecu za sanaciju društvenog doma te objekta uz sportski teren u Donjem Hruševcu, te sanaciju doma kulture u Kravarskom.

„Hvala Zagrebačkoj županiji na pomoći koju pruža Kravarskom u teškim trenucima koji su nas zadesili. Do sada dobili oko 12 milijuna kuna pomoći“, rekao je Kolarec.

Inače, građevinski radovi na crkvi Uzvišenja Svetog Križa u Kravarskom su u završnoj fazi, a kako napreduju radovi možete pogledati i u videu.