Najuspješnijim poduzetnicima plaketa „Zlatna kuna“

Zlatna kuna

LUSH manufaktura iz Strmca u kategoriji velikih poduzeća, Feromihin iz Novoselca u kategoriji srednjih poduzeća te Innova Service iz Samobora u kategoriji malih poduzeća dobitnici su plaketa Zlatna kuna, koje dodjeljuje Hrvatska gospodarska komora - Komora Zagreb za najbolje malo, srednje i veliko trgovačko društvo u 2021. godini s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

U konkurenciji velikih trgovačkih društva u Gradu Zagrebu Zlatna kuna pripala je tvrtki Zvijezda plus, u konkurenciji srednjih nagrađen je Mons Multifidus, a u konkurenciji malih trgovačkih društva nagrađena je tvrtka Procestehu.

U ime Zagrebačke županije podršku i čestitke laureatima uputio je zamjenik župana Ervin Kolarec koji je tom prigodom istaknuo da je Županija ove godine u gospodarstvo usmjerila 9,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava. „Tim potporama pomažemo našim gospodarstvenicima kod realizacija investicija koje će stvoriti nova radna mjesta i generirati daljnji razvoj Zagrebačke županije“, istaknuo je Kolarec.

Plaketa Zlatna kuna dodjeljuju se za uspješnost u poslovanju na županijskoj razini, prema kriterijima koji, između ostalog, uključuju pokazatelje likvidnosti, snagu poduzeća, nematerijalnu i materijalnu imovinu, na osnovi bilance stanja te računa dobiti i gubitka trgovačkih društava u prethodnoj godini. Također, u obzir se uzima i otvaranje novih radnih mjesta, udio izvoza u ukupnom prihodu, ulaganja u istraživanje i razvoj, poslovni imidž društva, a od ove godine kao dodatni kriterij razmatrala se i održivost poslovanja.

„Brojke za 2021. godinu su vrlo pozitivne, kako na nacionalnoj razini tako i za gospodarstvo Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Naše se gospodarstvo pokazalo otpornijim i održivijim od očekivanja u uvjetima svjetske krize izazvane pandemijom COVID-19“, rekao je Vitomir Klasić, predsjednik HGK – Komore Zagreb istaknuvši pritom da tvrtke s ovog područja ostvaruju izvoz koji doseže gotovo 50 posto ukupnog hrvatskog izvoza.

Najuspješnija velika tvrtka u Zagrebačkoj županiji je LUSH manufaktura iz Strmca, proizvođač je ručno rađene kozmetike i dio globalnog tima LUSH Fresh Handmade Cosmetics. Hrvatska poslovnica, koja danas broji 320 zaposlenika, otvorena je 1996. godine kao druga podružnica u svijetu, a u međuvremenu se broj zemalja Lush obitelji popeo na 46. Od njihovih šest manufaktura, odnosno ručnih proizvodnji, jedna je upravo u Strmcu.

U kategoriji srednjih tvrtki nagrađen je Feromihin iz Novoselca, koji ugrađuje, održava i servisira transportne sustave za naftovode, plinovode i cjevovode. Tvrtka se bavi i proizvodnjom visokotlačnih hidrauličkih crijeva i visokotlačnih armaturnih elemenata, ovlašteni je distributer i serviser za područje jugoistočne Europe.

Laureat u kategoriji malih trgovačkih društava za Zagrebačku županiju je samoborska tvrtka Innova Service koja se bavi montažom i održavanjem autopraonica, izvođenjem radova vezanih uz instalaciju i montiranje skladišnih jedinica, a imaju i odjel proizvodnje u kojem razvijaju i izrađuju vlastite proizvode, najpoznatiji im je InnVac sustav za usisavanje kovanica, Bike Wash sustav za pranje bicikala te montažni objekti za automatske autopraonice.