Vinski film Turističke zajednice Zagrebačke županije među 10 najboljih na svijetu

Najbolji vinski film Zagreb Tour Film Festivala „Okusi prije svega“ Turističke zajednice Zagrebačke županije, osvojio je još jedno međunarodno priznanje na prestižnom XV. International Tourism Film Festival ART&TUR u Portugalu. Na svečanoj dodjeli nagrada, koja se održala u petak, 28. listopada 2022. godine u gradu Ourému, u konkurenciji turističkih filmova iz čak 16 zemalja, filmu „Okusi prije svega“ dodijeljeno je srebrno priznanje za drugo mjesto u kategoriji Enoturizma, time je s nagradama na ova dva festivala ušao među 10 najboljih na svijetu.

Inače, ART&TUR jednako kao i Zagreb Tour Film Festival članovi su CIFFT-a (Međunarodnog udruženja festivala turističkih filmova), organizacije koja ocjenjuje najbolje turističke filmove na svijetu.

S nagradama prestižnih međunarodnih turističkih filmskih festivala, destinacijski film Okusi prije svega, nastao u suradnji Turističke zajednice Zagrebačke županije i produkcijske kuće Sekunde, snažan je pomak i poticaj u promociji turizma i vinskih cesta Zagrebačke županije. „Biti među prvih 10 najboljih turističkih filmova na svijetu veliko je priznanje Turističkoj zajednici Zagrebačke županije te velika pohvala našem radu unatrag tri i pol godine, kao i destinacijskom marketingu i smjeru kojeg smo postavili. Vinske ceste Zagrebačke županije  kroz film upoznali su brojni sudionici festivala i stručni žiri, čime smo uspješno nastavili promociju nezaboravnih lokacija naše županije“, izjavila je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.

Ovogodišnje filmove ocjenjivao je stručni žiri od 35 članova iz brojnih zemlja svijeta, od Brazila, Mauricijusa, Irana do Kanade. Hrvatska predstavnica u žiriju, Spomenka Saraga, filmska producentica i direktorica Zagreb Tour Film Festivala na kojem je u listopadu ove godine destinacijski film „Okusi prije svega“ proglašen najboljim vinskim filmom, nije skrivala svoje oduševljenje i ponos na nagrađene filmove prijavljene iz Hrvatske.

„Hrvatska se predstavila na najbolji mogući način, na velikom platnu prikazano je nekoliko hrvatskih turističkih filmova koji su ušli u konkurenciju za jednu od nagrada, a uz filmski program pripremljene su bile i popratne aktivnosti za goste festivala poput degustacijske radionice koja je pokazala kako su vino i ekstra djevičansko maslinovo ulje savršena pratnja filmskoj umjetnosti i turizmu. Šećer na kraju svakako su bile četiri nagrade koje su otišle u Hrvatsku“, izjavila je Saraga.

Film „Okusi prije svega“ prati pripremu vinjaka obitelji Šoškić te proizvodnju vina obitelji Tomac, koja je prva ekološki certificirana vinarija na području Zagrebačke županije koja je nedavno završila s gradnjom impresivne nove vinarije. Prikazana je i bajkovita kurija Nespeš na zelinskoj vinskoj cesti gdje se danas smjestila vinarija Litterarii te nositelji tradicije vinskih cesta Zagrebačke županije, poput obitelji Kos i obitelji Braje.

Film možete pogledati na YouTube kanalu Turističke zajednice Zagrebačke županije.