Komemoracija na spomen obilježju Trokut-Novska

Na lokaciji Trokut-Novska održana je 29. listopada komemoracija u spomen na poginule hrvatske branitelje na zapadno-slavonskom ratištu. Toga dana 1991. počela je operacija Orkan-91, u kojoj su, u sastavu Operativne grupe „Posavina“, sudjelovale i ratne postrojbe s prostora Zagrebačke županije. Ovom operacijom počelo je oslobađanje zapadne Slavonije, a jedna od najtežih bitaka vođena je kod ondašnjega motela „Trokut“. U oslobađanju okupiranih naselja zapadne Slavonije poginulo je više od 300 hrvatskih branitelja.

Uz polaganja vijenaca i paljenje svijeća, prisutnima su se obratili umirovljeni general Rudi Stipčić, zapovjednik OG „Posavina“, izaslanik predsjednika Vlade RH Marin Piletić i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Ivan Celjak.

„Usuđujem se reći, prvi smo počeli oslobađati Hrvatsku“, podsjetivši na tijek operacije Orkan-91 i njezin utjecaj na daljnje akcije u Domovinskom ratu, ustvrdio je general Stipčić.

U ime Zagrebačke županije vijenac su položili zamjenik župana Damir Tomljenović, predsjednica Županijske skupštine Martina Glasnović i pročelnica za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Ksenija Čuljak.

U sklopu projekta Udruge branitelja 151. samoborske brigade "Da se ne zaboravi", 800 učenika samoborskih i svetonedeljskih škola prisustvovalo je u petak satu povijesti kod spomen obilježja „Trokut-Novska“. Ujesen 1991. na zapadno-slavonskom ratištu pokrenuta je prva napadna operacija u Domovinskom ratu - Orkan 91, a već prvoga dana akcije poginulo je petero Samoboraca, pripadnika 151. brigade.

„Njihovu žrtvu nikada ne smijemo zaboraviti, kao ni Hrvatskoj nametnuti rat“, poručili su učenicima pripadnici 151. brigade. U ime Zagrebačke županije, pročelnica za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Ksenija Čuljak zahvalila je Udruzi branitelja 151. brigade što već godinama organizira ovu edukaciju, kojom se na mlade generacije prenosi istina o Domovinskom ratu.