Dan dobrovoljnih darivatelja krvi

U povodu Dana dobrovoljnih davatelja krvi, 25. listopada čestitamo svima Vama koji ste darivali krv i na taj način pokazali svoju humanost i plemenitost, a u konačnici spasili nečiji život.

Koliko je važno darivati krv možda najbolje svjedoče podaci da jedna darovana doza krvi spašava tri života, a da svake dvije sekunde u svijetu nekome zatreba krv! Ovi brojevi nisu zanemarivi! Baš kao što nisu zanemarivi ni brojni dobrovoljni darivatelji kojih u Zagrebačkoj županiji iz godine u godinu ima sve više. Konkretno, samo u ovoj godini akcijama dobrovoljnog darivanja krvi pristupila su 284 nova darivatelja.

Obilježavajući njihov Dan, Društvo Crvenoga križa Zagrebačke županije organiziralo je u Dugom Selu svečanost na kojoj su darivateljima dodijeljene zahvalnice za višestruko iskazanu humanost. Primile su ih osobe koje su krv darovale 50, 75, stotinu i više puta, a dodijeljene su i obiteljske te završne zahvalnice.

U ime Zagrebačke županije svečanosti je nazočio zamjenik župana Damir Tomljenović. „Obitelj dobrovoljnih darivatelja krvi u Zagrebačkoj županiji sve je veća, a mi ovom prilikom svima zahvaljujemo na plemenitom činu kojim spašavaju živote“, rekao je Tomljenović.

 „Iz godine u godine u godinu premašujemo očekivanja u broju prikupljenih doza. Samo u prošloj godini prikupili smo 2200 doza više od planiranih 11 tisuća“, rekao je Ivica Cvetković, predsjednik DCK Zagrebačke županije.

Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa istaknuo je kako je u Hrvatskoj 150 tisuća aktivnih darivatelja krvi. „Želimo da taj broj i dalje raste, stoga radimo na promotivnim aktivnostima kako bi se dobrovoljnim darivateljima priključio što veći broj mladih osoba i žena s obzirom da je za sada njihov udio oko 20 posto“, rekao je Markt.

Svečanosti dodjele prisustvovali su i gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian, pročelnica županijskog UO za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Ksenija Čuljak, dr. Tatjana Mušlin iz Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu, ravnateljica DCK Zagrebačke županije Drinka Sopta i brojni drugi uzvanici.

Inače, Dan dobrovoljnih davatelja krvi u Republici Hrvatskoj obilježava se 25. listopada. Na taj je dan 1953. u Željezari Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa utemeljena na osnovnim načelima dobrovoljnog davanja krvi – daruj krv dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno. Takav način prikupljanja krvi smatra se najsigurnijim zbog zdravlja primatelja, a ujedno omogućuje dostupnost krvi i krvnih pripravaka svima kojima je krv neophodno potrebna u liječenju.