Turistička zajednica Zagrebačke županije osvojila nagradu za najbolji vinski film

Destinacijski film Turističke zajednice Zagrebačke županije „Okusi prije svega“ koji gledatelje upoznaje s bogatom eno-gastronomskom ponudom vinskih cesta na svečanoj dodjeli nagrada Zagreb Tour Film Festivala održanoj proteklog petka proglašen je najboljim vinskim filmom.

U konkurenciji 106 filmova i radova audiovizualne produkcije koja promovira turizam u aspektima turističke destinacije, stručni žiri kojeg čine relevantni domaći i svjetski stručnjaci, dodijelio je filmu „Okusi prije svega“ nagradu najboljeg promotivnog turističkog filma u kategoriji eno-gastro turizma.

„Destinacijski film 'Okusi prije svega' pripremali smo s ciljem da našim gostima, posjetiteljima Zagrebačke županije približimo neraskidivu vezu vinskih cesta i gastronomije koja se ovdje njeguje stoljećima. Zagrebačka županija poznata je destinacija za uživanje u lokalnoj gastronomiji i svježim, autohtonim namirnicama koje prirodno nadopunjuju ponudu vinskih cesta“, izjavila je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, Ivana Alilović.

Uz finale Art & Tur festivala u Portugalu, ovom nagradom vinske ceste Zagrebačke županije, sami vinari ali i restorani i proizvođači domaćih proizvoda koji ih prate, ostvarili su prepoznatljivost u međunarodnoj konkurenciji najboljih turističkih filmova svijeta.

Priprema vinjaka, briga o vinovoj lozi prve ekološki certificirane vinarije Zagrebačke županije ili okusi tradicije – sve vas to čeka u najboljem vinskom filmu kojeg pogledajte ovdje.

Produkcija filma prepuštena je Martini Miličević, višestruko nagrađivanoj producentici turističkih filmova. „Glavni glumci u destinacijskom filmu Zagrebačke županije, sami su vinari. Bez pripreme, ponosno su stali pred kamere i pokazali ono istinsko što mogu ponuditi posjetiteljima. Smatram da je to i najiskreniji oblik promocije, doživljaj koji zaista očekuje svakog posjetitelja. Konceptualno htjeli smo pokazati kako destinacijski vinske ceste obuhvaćaju i nezaboravnu prirodu koja ih okružuje, bogatstvo svježih namirnica dobavljivih u uskom krugu županije te da je za istraživanje svijeta vina, potrebno samo krenuti,“ rekla je Miličević.

Film nas vodi kroz pripremu vinjaka obitelji Šoškić, proizvodnju vina obitelji Tomac, inače prve ekološki certificirane vinarije na području Zagrebačke županije koja je nedavno završila s gradnjom nove vinarije. U filmu ćete vidjeti i bajkovitu kuriju Nespeš, na zelinskoj vinskoj cesti gdje se danas smjestila vinarija Litterarii. Nositelji tradicije vinskih cesta Zagrebačke županije su obitelji koje generacijama proizvode vina, poput vinarije Kos. U vinogradarskoj kući Braje pripremao se domaći plešivički copanjek, dok su slobodne domaće životinje na Žumberačkim obroncima podsjetnik su da vina Zagrebačke županije prati izvornost namirnica koje se nađu na jelovnicima restorana.