Orle proslavilo Dan općine

Na Bartolovo - 24. kolovoza svoj dan slavi Općina Orle. Održana je tom prigodom svečana sjednica Općinskoga vijeća na kojoj je načelnik Ervin Vujica posebno naglasio dva projekta - nastavak rekonstrukcije savskoga nasipa od Bukevja do Suše, u duljini oko 12 kilometara, s proširenjem ceste na nasipu, te HEP-ovu gradnju sunčane elektrane snage 9,9 MW na površini od 18 hektara u gospodarskoj zoni općine. Govorio je Vujica i o doseljavanju stanovništva u ovu posavsku općinu, "svega tridesetak minuta vožnje od Kvatrića".

„Nakon zagrebačkog potresa u našu je općinu doselilo 17 obitelji, što je za nas jako puno“, rekao je načelnik. Najavio je i gradnju, u suradnji s Gradom Velika Gorica, dječjega vrtića za osamdesetak mališana, čime se oživotvoruje ideja funkcionalnog povezivanja jedinica lokalne samouprave. Posebnu zahvalu uputio je Vladi RH zbog financiranja programa „Zaželi“.

„Ovaj program pomoć je i socijalno ugroženima i teže zapošljivim osobama. On je direktna pomoć ljudima u ruralnom prostoru“, rekao je Vujica.

 U ime Zagrebačke županije sjednici je prisustvovao potpredsjednik Skupštine Mato Čičak. Podsjetio je da Županije svake godine u proračunu osigurava više od 20 milijuna kuna direktne pomoći gradovima i općinama, posebno manjim sredinama.

„Jedinstveni smo po tome!“, ustvrdio je Čičak, posebno čestitavši općinskome vodstvu na ulaganjima u mlade. Na sjednici su govorili i Željko Turk, predsjednik Udruge gardova, Darko Nekić, državni tajnik u Ministarstvu branitelja, i saborski zastupnik i gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar. Turk je rekao da kvalitetnim projektima treba iskoristiti europska sredstva koja su na raspolaganju, a koja je osigurala Vlada RH, Nekić je poručio da neće biti ukidanja općina, ali bit će funkcionalna spajanja, što Orle i Velika Gorica već rade, dok je Ačkar rekao da samo o sposobnosti gradonačelnika i općinskih načelnika ovisi hoće li se uspjeti povući osigurana europska sredstva.

Najviše općinsko priznanje - Grb općine Orle primio je Ivan Bucina, dok su zahvalnice Općine dodijeljene Stjepanu Davutoviću, Konjičkom centru Miklin, Snježani Marcijan, Zari Hrvojić, Ani Britvec, Nikici Dragojeviću i općinskom Stožeru civilne zaštite.