David Pejić nominiran za najboljeg ekološkog poljoprivrednika u EU

Direktor najstarijeg ekološkog imanja u Hrvatskoj, smještenog u općini Dubrava u Zagrebačkoj županiji, David Pejić jedan je od finalista za EU Organic Award, nagradu za najboljeg ekološkog poljoprivrednika u EU. Nagradu po prvi puta, nastavno na Akcijski plan za razvoj ekološke poljoprivrede, dodjeljuje Europska komisija, a Pejić je jedini predstavnik iz naše zemlje.

Nagradom EU Organic Award Komisija želi osvijestiti javnost o karakteristikama i prednostima ekološke proizvodne budući da je u sklopu Strategije od polja do stola i Strategiji bioraznolikosti jedan od strateških ciljeva EU da do 2030. godine 25% poljoprivrednog zemljišta bude pod ekološkim uzgojem.

„Iznimno smo počašćeni što je Europska komisija odlučila prepoznati naš rad, uvrstivši nas u uži izbor finalista za EU Organic Award. Kroz projekte poput najvećeg biointenzivnog no-till vrta u regiji ili Zrno bio bistroa, prvog i jedinog certificiranog ekološkog restorana u Hrvatskoj, nastojimo primjerom predstaviti i educirati tržište i njegove sudionike o važnosti ekološke poljoprivrede za dobrobit okoliša i pojedinca“, rekao je Pejić.

Na eko-imanju Zrno površine 22 hektara, Pejić zapošljava 39 zaposlenika koji danas uzgajaju oko 60 različitih kultura. Osim direktne prodaje, dio povrća prerađuju u zimnicu, a proizvode i više od 10 vrsta kruha od kiselog tijesta, slastice te niz gotovih jela. Svi proizvodi su ekološki certificirani, bez namirnica životinjskog podrijetla.

“U okolnostima u kojima je zdravlje ekosustava i nas samih ozbiljno ugroženo uporabom pesticida, vjerujemo da ekološka poljoprivreda pruža put u bolju i zdraviju budućnost te ostajemo potpuno posvećeni njenom razvoju“, rekao je Pejić u čijem se zagrebačkom, zasada jedinom certificiranom ekološkom restoranu, Zrno bio bistrou mogu kušati i gotova jela od njihovih proizvoda.

Inače, Zagrebačka županija snažno je orijentirana prema promociji i poticanju ekološke proizvodnje na svom području. Primjerice, od ove godine maksimalan iznos potpore u poljoprivredi za ekološke proizvođače iznosi do 150.000 kuna, dok maksimalna potpora za konvencionalne proizvođače iznosi 100.000 kuna čime se isto nastoji preorijentirati poljoprivrednike na ovaj zdraviji i održiviji način proizvodnje.

Dodjelom ove nagrade na EU razini želi se odati priznanje najboljim i najinovativnijim dionicima u ekološkom vrijednosnom lancu koji pridonose smanjenju negativnog utjecaja poljoprivrede na okoliš i klimu i ostvarivanju ciljeva EU-ove Strategije od polja do stola i Strategije za bioraznolikost. Objava pobjednika bit će u rujnu ove godine u Bruxellesu.