Obilježen „Dan Vladka Mačeka“ u Jastrebarskom

U Jastrebarskom je, svečanom sjednicom Gradskoga vijeća, obilježen Dan Vladka Mačeka. U prigodi 143. godišnjice njegova rođenja predavanje „Vladko Maček i Drugi svjetski rat“ održao je povjesničar Hrvoje Petrić, a nakon sjednice položeni su vijenci i zapaljeni lampaši ispred njegova spomen-poprsja na mjestu rodne kuće.

„Maček je smatrao da za Hrvatsku treba raditi kompromise, ali ne kompromise koji će prijeći granice onoga što je dobro i očekivano za njezinu slobodu. Mačekove postupke u tadašnje vrijeme treba promatrati kroz četiri stupa na kojima je sagradio čvrstu politiku - miru, pitanju slobode, čovječnosti (humanizmu) i pravicama (pravednom društvu)“, rekao je Petrić. Uvodno je prisutne pozdravio predsjednik Gradskoga vijeća Leon Bastašić, rekavši da se obilježavanjem Dana Vladka Mačeka prisjećamo njegovih ideala demokracije i politike pacifizma. Gradonačelnik Jastrebarskoga Zvonimir Novosel izjavio je da je Maček ostavio veliki trag u hrvatskoj povijesti.

„Vodio je mudru, pomirbenu politiku, ali politiku u kojoj su bili jasno izraženi hrvatski nacionalni interesi“, rekao je Novosel.

U ime Županije svečanosti je prisustvovala predsjednica Skupštine Martina Glasnović.

„Maček je bio jedan od vođa hrvatskoga naroda 20. stoljeća. Bio je političar koji je 'imao širinu', razumio problematiku tadašnjih događanja i opasnosti od svjetskih ratnih zbivanja za male narode. Bio je pacifist, mirotvorac i apsolutni protivnik bilo kakvog totalitarnog režima. Hrvatska mu je bila na prvom mjestu, ali ne samo formom, nego sadržajem“, rekla je predsjednica Skupštine.

Obilježavanje Dana Vladka Mačeka završeno je svetom misom u Pastoralnom centru župe sv. Nikole u Jastrebarskom.