Učenici strukovnih zanimanja učit će o 3D tehnologiji, robotici i obnovljivim izvorima energije

Uz 113 milijuna kuna vrijedan EU projekt kreće modernizacija strukovnog obrazovanja u Zagrebačkoj županiji

Što ste po zanimanju? Specijalist 3D tehnologija! Zahvaljujući EU fondovima i Zagrebačkoj županiji upravo takav odgovor moći će dati učenici po završetku Srednje strukovne škole Velika Gorica gdje je započela izgradnja prvog od ukupno tri centra izvrsnosti u sklopu 113,4 milijuna kuna vrijednog EU projekta Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0 (RCK).

RCK organiziran je kao jedinstveni centar koji se uspostavlja na tri lokacije i to kao tri centra izvrsnosti u sektoru strojarstva.  Centar izvrsnosti za CAD/CAM/CNC sustave i 3D tehnologije bit će uspostavljen kod prijavitelja projekta Srednje strukovne škola Velika Gorica, Centar za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije kod partnera Srednje strukovne škole u Samoboru, a Centar izvrsnosti za robotiku kod partnera Srednje škole Dugo Selo.

Svečanosti obilježavanja početka radova u Velikoj Gorici nazočio je zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović koji je tom prigodom istaknuo kako se uspostavom RCK postavljaju temelji za budućnost strukovnog obrazovanja.

„S vještinama i znanjem koje će po završetku školovanja imati, učenici će biti ravnopravni i konkurentni ne samo na našem, nego i na stranom tržištu. No, takve formirane stručnjake nastojat ćemo zadržati upravo u Zagrebačkoj županiji, jer imamo i mi svoje adute – tvrtke koje već sad žude za stručnim kadrom – Rimac automobili u Svetoj Nedelji, FACC tvornica aviodijelova u Jakovlju, KM Kovnica u Pisarovini, KFK u Rugvici…“, rekao je Tomljenović, dodavši kako će uskoro započeti i radovi u Samoboru i Dugom Selu.

Zagrebačka županija za projekt je iz EU fondova i državnog proračuna osigurala 80 milijuna kuna, dok je gotovo 34 milijuna kuna osigurala u vlastitom proračunu.

Osim uspostave infrastrukture, projekt RCK usmjeren je i na razvoj ljudskih potencijala kroz brojna stručna usavršavanja nastavnog osoblja. Nakon što se izgrade, centri  će biti opremljeni svim potrebnim strojevima koji će učenicima omogućiti praksu po najvišim europskim standardima.

Ravnatelj Srednje strukovne škole Velika Gorica Miroslav Antolčić poručio je kako ovaj projekt ima dalekosežne benefite za strukovno obrazovanje, kako za učenike, tako i za nastavnike i poduzetnike, a da će sva tri centra izvrsnosti biti na raspolaganju za oko 1800 učenika početkom 2024. godine.

Zadovoljstvo početkom radova izrazio je i gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar koji je zaključio kako je Regionalni centar kompetentnost najbolji odgovor za problematiku deficitarnih obrtničkih zanimanja.