Zagrebačkoj županiji sedmu godinu zaredom priznanje za transparentnost proračuna

Zagrebačka županija sedmu je godinu zaredom dobitnica priznanja Instituta za javne financije za transparentnost županijskog proračuna.

Institut za javne financije predstavio je rezultate istraživanja provedenog u razdoblju od studenoga 2021. godine do travnja 2022. godine i ocijenio transparentnost lokalnih proračuna kojima je obuhvaćeno svih 20 županija, 128 gradova i 428 općina, odnosno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj.

Proračunsku transparentnost lokalnih jedinica Institut za javne financije mjerio je brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim službenim mrežnim stranicama, a to su u ovom ciklusu: godišnje izvršenje proračuna za 2020., polugodišnje izvršenje proračuna za 2021., prijedlog proračuna za 2022., izglasani proračun za 2022. i proračunski vodič za građane za 2022. godinu. Željela se utvrditi i količina i pravovremenost objave analiziranih proračunskih dokumenata na službenim mrežnim stranicama županija i lokalnih jedinica.

Zadovoljstvo ostvarenim maksimalnim brojem bodova Zagrebačke županije izrazila je i pročelnica Upravnog odjela za financije Zagrebačke županije Marina Čolig. „Ovo je druga godina zaredom da su sve županije u Republici Hrvatskoj ostvarile maksimalan broj bodova, a posebno treba istaknuti da se ovim istraživanjem vidi kontinuirani rast transparentnosti lokalnih i regionalnih jedinica“, rekla je Čolig dodavši da se prosječna proračunska transparentnost iz godine u godinu popravlja te u ovom ciklusu iznosi 4,5 od mogućih 5 za sve JL(R)S.

Kako bi utvrđeno stanje bilo što preglednije javnosti, rezultati istraživanja dostupni su putem INTERAKTIVNE KARTE.