Počela gradnja pogona za proizvodnju lijekova za rijetke bolesti

Američka biofarmaceutska kompanija Pfizer i švedska kompanija Sobi  počele su u Savskom Marofu, u općini Brdovec, graditi visokotehnološki pogon za proizvodnju lijekova za liječenje rijetkih bolesti. Investicija je vrijedna preko 100 milijuna eura. Završetak gradnje i opremanje pogona očekuje se 2024., a prvi proizvodi, planirano je, na tržište će se početi plasirati 2026. godine.

Dio kompanije Pfizer je tvrtka Hospira Zagreb, koja u Savskom Marofu već desetak godina proizvodi biološke supstance za lijekove te lijekove za onkološke bolesnike i rijetke bolesti.

Hospira je danas važan dio Pfizerove mreže. Počeli smo poslovati prije 12 godina, Pfizer nas je kupio 2015., te smo s 35 zaposlenih narasli na 500 radnika. Ovom investicijom otvorit ćemo još stotinjak radnih mjesta“, na današnjoj svečanosti, kojom je obilježen početak gradnje novoga pogona, rekao je direktor Hospire Domagoj Runac.

U postojećem pogonu Hospire, uz ostalo, proizvode se i komponente za Pfizerovo cjepivo protiv bolesti COVID-19.

Uz potpredsjednika Pfizera Stevena Stearsa i starije potpredsjednice Sobija Christine Wesstrom, današnjem početku gradnje novoga pogona prisustvovali su, uz ostale, načelnik Brdovca Alen Prelec, zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović i državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Nataša Mikuš Žigman.

„Ova investicija važna je za hrvatsko gospodarstvo iz nekoliko razloga – ulaže se u proizvodnju, u visoku tehnologiju i u izvozno orijentiranu tvrtku. Značajna je i za lokalnu ekonomiju i nova zapošljavanja“, rekla je Mikuš Žigman.