U Ivanić-Gradu otvorena izložba inovacija

Nakon dvogodišnje pandemijske pauze, u Ivanić-Gradu je otvorena 7. izložba inovacija „I3G“. U suradnji s Udrugom inovatora Hrvatske i Zajednicom tehničke kulture Zagrebačke županije, organizira je Elektronički i računalni klub Ivanić-Grad, a okuplja nadarene učenike i studente iz cijele Hrvatske te inovativne poduzetnike. Ove godine 110 inovacija predstavljaju u najvećem broju učenici osnovnih i srednjih škola, potom studenti, ali i gospodarstvenici.

U ime Zagrebačke županije otvorenju izložbu je otvorio zamjenik župana Ervin Kolarec.

„Zagrebačka županija snažan je oslonac našoj Zajednici tehničke kulture kojoj smo unazad pet godina osigurali 3,5 milijuna kuna, a za 2022. smo Proračunom osigurali 617 tisuća kuna“, rekao je Kolarec dodavši da Županija svoj najkonkretniji doprinos razvoju tehničke kulture daje kroz investiciju Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – industrija 4.0.

„Provedba ovog 114 milijuna kuna vrijednog projekta je u tijeku, a cilj je oformiti centre izvrsnosti u Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica, Srednjoj strukovnoj školi Samobor i Srednjoj školi Dugo Selo“, rekao je Kolarec istaknuvši da su inovatori svjetla budućnost Zagrebačke županije, ali i cijele Lijepe naše.

Izložba inovacija „I3G“ pokrenuta je 2014. godine kao platforma za razvoj inovativnog razmišljanja i pristupa u osmišljavanju novih proizvoda. Tijekom proteklih godina postala je jezgrom okupljanja mladih i inovativnih osoba koje povezuje ljubav prema tehničkoj kulturi, inovacijama, poduzetništvu..., kao i stalna želja za novim znanjima i uspjesima.

„Motiv koji nas je potaknuo da pokrenemo ovakav projekt bila je želja da pokažemo mladima iz Ivanić-Grada što se to događa u drugim sredinama na polju tehnike, inovacija i znanosti“, rekao je organizator izložbe Josip Kožar.

„Izložba je krenula lokalno, ali je vrlo brzo premašila zamišljene okvire“, nadovezao se predsjednik Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije Ivan Vlainić istaknuvši da je jedan od ciljeva umrežiti cijelu vertikalu od inovatora do poduzetnika, ali i inicirati kod mladih da se što prije krenu baviti tehnikom i što prije krenu u inovacijske vode.

Izložba inovacija otvorena je još danas, 20. svibnja u sportskoj dvorani Srednje škole Ivan Švear u Ivanić-Gradu.