Florijanovo s pribićkim vatrogascima

U svibnju 2021. godine vatrogasci DVD-a Pribić su u svega 7 minuta nakon dojave o požaru kuće u mjestu Dol u općini Krašić, izašli na intervenciju i iz kuće koju je već poprilično zahvatio požar spasili staricu. Godinu dana kasnije, na sam blagdan sv. Florijana pribićke vatrogasce na tom je mjestu posjetio zamjenik župana Damir Tomljenović.

„Bio je to čin velike hrabrosti i ljudskosti koji su, iako su dobrovoljci, odradili kao da su profesionalci“, rekao je Tomljenović, podsjetivši kako im je zbog toga Zagrebačka županija prošle godine dodijelila županijsku nagradu.

Uputivši čestitku svim vatrogaskinjama i vatrogascima, Tomljenović je istaknuo kako Zagrebačka županija godinama njeguje partnerski odnos s vatrogascima, a osim riječima podrške i zahvale, vatrogastvo podupire prvenstveno kroz nabavu nove opreme i vozila kako bi operativnost na terenu bila što bolja.

„Tijekom 2020. i 2021. godini pomogli smo uređenje sva ti vatrogasna doma na području općine Krašić. U Pribiću i Prekrižju sufinancirali smo novi krov, a u Krašiću unutarnje uređenje i to s ukupno oko 350.000 kuna. Takva konkretna ulaganja pokazuju koliko brinemo o vatrogastvu“, rekao je Tomljenović.

Načelnik općine Krašić Josip Petković Fajnik istaknuo je kako su vatrogasci odradili veliki posao u vremenu pandemije i bili na raspolaganju civilnoj zaštiti koja bi bez njih u lokalnim sredinama puno teže funkcionirala.

Čestitke vatrogascima uputili su i predstavnici Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije, predsjednik  Slavko Povrlišek i v.d. zapovjednika Boris Fabijančić. „Zahvaljujem svim vatrogascima na požrtvovnosti, na tome što odvajaju svoje vrijeme kako bi spašavali tuđu imovinu, riskiraju svoje živote kako bi spasili tuđi život“, istaknuo je Povrlišek.

U ime domaćina zahvalu na posjeti uputio je predsjednik DVD-a Pribić Vladimir Bucković koji je rekao kako je ta prošlogodišnja intervencija bila itekako kompleksna s obzirom da se pretpostavljalo da se u gorućoj kući nalazi vlasnica te da je kompletan okoliš drveni. „U pomoć su nam priskočili i kolege iz susjednog DVD-a Krašić pa smo zajedničkim snagama lokalizirali požar, a kasnije su se naši vatrogasci uključili i u čišćenje samog zgarišta“, rekao je Bucković.

Inače, DVD Pribić broji 43 člana, a u kontinuitetu djeluje 102 godine.