Uskrsni običaji gradečkog kraja

Tradicionalna manifestacija „Uskrsni običaji gradečkog kraja“ održana je jučer u Gradecu.

Za mnogobrojne posjetitelje i mještane priređen je bogat cjelodnevni program, gradečke domaćice pobrinule su se za domaće kolače , a najočekivaniji trenutak bio je paljenje „Uskrsne vuzmice“ za što se pobrinula općinska načelnica Ljubica Ambrušec.

U ime Zagrebačke županije, pokrovitelja ove tradicionalne manifestacije, bila je predsjednica Županijske skupštine Martina Glasnović koja je pohvalila nastojanje da se očuvaju povijest i običaji ovog kraja. „Najvažniji su susreti koji u ovo uskrsno doba trebaju svima nama, pogotovo nakon dvije teške godine pandemije. Moram izraziti zadovoljstvo i s današnjom organizacijom i ponudom. Svakako vrijedi doći na područje Općine Gradec“, rekla je Glasnović.

U sklopu manifestacije otvorena je i izložba fotografija u povodu 200-te obljetnice Biskupskog dvorca u Gradecu koju je pripremio Savjet mladih Općine Gradec. Posjetitelji su također mogli pogledati i stalni postav izložbe „Jedrenjaci u kamenu“ mladog vrbovečkog kipara Mate Turića, poznatog i kao Mata Croata.