Nova izletnička destinacija u Zagrebačkoj županiji - Posjetiteljski centar Sošice

Posjetiteljima Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje od sada je na raspolaganju novosagrađeni Posjetiteljski centar Sošice koji zajedno s info centrom, suvenirnicom, kafićem i restoranom, zgradom sa smještajnim kapacitetima od 28 ležajeva, vanjskom pozornicom i amfiteatrom, igralištem i parkiralištem čini impresivan kompleks vrijedan gotovo 30 milijuna kuna.

Cilj projekta bio je multimedijalnim alatima unaprijediti i obogatiti ponudu Parka, kao i omogućiti provedbu škole u prirodi za djecu i volonterske aktivnosti. Ponuda Parka proširena je i nabavom električnih bicikala koji se mogu unajmiti, a diljem Parka postavljene su i nove edukativne ploče i uređene poučne staze.

„Ovo je najveće ulaganje na području Žumberka ikada“, rekao je ravnatelj Javne ustanove „Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje“ Kristijan Brkić. „U budućnosti očekujemo da će nas godišnje posjetiti nekoliko tisuća učenika koje ćemo kroz edukativne programe upoznati s vrijednostima i poviješću ovog kraja, kao i nekoliko tisuća volontera i oko 10-ak tisuća posjetitelja“, izjavio je Brkić.

Najveći dio sredstava – 23,3 milijuna kuna sufinanciran je EU sredstvima iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“, dok je ostatak sufinanciran od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 4 milijuna kuna i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja kroz Zajednička sredstva parkova s 2,3 milijuna kuna.

Centar je otvorila ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak. „Čestitam na uspješnom i iznimno vrijednom projektu te vjerujem kako će mreža prirodnih parkova koristeći sredstva Europske unije i dalje raditi na unaprjeđenju prirodne i kulturne baštine te dodatno jačati prepoznatljivost Republike Hrvatske upravo po njenom prirodnom bogatstvu kroz ponudu novih sadržaje te na taj način jačati gospodarstvo svih krajeva koji imaju bogatstvo prirodne bioraznolikosti“, rekla je ministrica Tramišak.

U ime Zagrebačke županije svečanom otvorenju Posjetiteljskog centra nazočili su zamjenik župana Damir Tomljenović i predsjednica Županijske skupštine Martina Glasnović.

„U zadnjih 20 godina broj stanovnika na ovom području se prepolovio, s 1200 na 600-tinjak, stoga se nadamo da će ova vrijedna investicija uspjeti revitalizirati ovaj kraj“, rekao je Tomljenović dodavši da će Županija kao i do sada nastaviti ulagati u infrastrukturu, naročito prometnu. „Protekle dvije godine Županija je uložila znatna sredstva u asfaltiranje određenih dionica cesta na Žumberku, a to ćemo nastaviti činiti i ubuduće“, najavio je Tomljenović dodavši da zahvaljujući županijskim naporima na Žumberku od ove godine, nakon pet godina pauze, ponovno voze javne autobusne linije i to svakodnevno.

Svečanom otvaranju Centra nazočio je i državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg koji je tom prilikom čestitao na uspješno provedenom projektu te naglasio kako je iz fondova Europske unije dosad izdvojeno ukupno 600 milijuna kuna za izgradnju čak 17 prezentacijskih centara diljem Republike Hrvatske od kojih je već 8 otvoreno dok će ostali centri biti otvoreni do kraja 2022. godine.

Partneri na projektu bili su Općina Žumberak i udruga „Žumberačke vile Sošice“.

„Zahvaljujući realizaciji ovog projekta, općina Žumberak već sada bilježi rast smještajnih kapaciteta“, rekao je načelnik Općine Žumberak Zdenko Šiljak izrazivši nadu da je ovo dobar početak kojim će se revitalizirati ovaj kraj.

U novosagrađenom centru svoju stanicu ima i Hrvatska gorska služba spašavanja, a tu je i ured čuvara prirode.