Zagrebačka županija dodijelila 4,6 milijuna kuna snagama civilne zaštite

„Nema boljeg načina da obilježimo vaš dan nego da vam osiguramo preduvjete da nastavite sa svojim besprijekornim radom“, izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić u povodu obilježavanja Dana civilne zaštite dodijelivši predstavnicima županijskih operativnih snaga civilne zaštite ugovore vrijedne 4,6 milijuna kuna. Tako je Vatrogasnoj zajednici Zagrebačke županije dodijeljeno 4.355.000 kn, Društvu Crvenog križa Zagrebačke županije 80.000 kn, Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja – Stanici Samobor 110.000 kn, Stanici Zagreb 50.000 kn, dok je za Hrvatsku udrugu za obuku potražnih pasa osigurano 30.000 kn.

„Ono što posebno krasi sustav civilne zaštite je činjenica da on u najvećoj mjeri počiva na dobrovoljnom angažmanu pojedinaca koji svoje slobodno vrijeme daruju kako bi pomogli drugima i zajednici u kojoj žive. To su ljudi na koje stanovnici Zagrebačke županije, ali i puno šire mogu uvijek računati“, rekao je župan Kožić, dodavši kako Zagrebačka županija niz godina njeguje partnerski odnos sa svojim snagama civilne zaštite. „Posebno mi je drago da uz redovna sredstava koja iz godine u godinu rastu, Zagrebačka županija osigurava i nadstandard što kroz financijska sredstava, što kroz kupnju opreme“, istaknuo je Kožić podsjetivši na nedavno darovanu opremu Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja – Stanici Samobor.

Dodjela ugovora održana je u Velikoj Gorici, a podršku snagama civilne zaštite uputio je i gradonačelnik Krešimir Ačkar, rekavši kako smo u posljednje vrijeme puno više svjesniji važnosti i potrebitosti dobro organiziranog sustava civilne zaštite.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Slavko Povrlišek u ime svih vatrogasaca zahvalio je na dodijeljenim sredstvima koja će se koristiti za nabavu nove opreme, vozila, edukaciju i stručno usavršavanje.

„Uz redovna sredstva, sada smo dobili i dodatna koja ćemo iskoristiti za nabavu opreme, a zahvaljujući Zagrebačkoj županiji ove godine ćemo dobiti i svoje prvo kombi vozilo“, rekla je Drinka Sopta, ravnateljica Društva Crvenog križa Zagrebačke županije.

Pročelnik samoborske stanice HGSS-a Nikola Tot istaknuo je kako statistika nažalost pokazuje trend povećanja akcija spašavanja u gorju i zajedno sa zagrebačkim kolegom, pročelnikom Mihajlom Sterlecom zahvalio Županiji što ih financijski podupire u njihovu djelovanju.