Otvoreno prvenstvo Hrvatske u taekwondo formama

Više od 240 natjecatelja iz 28 zemalja sudjelovalo je na 8. Otvorenom prvenstvu Hrvatske u taekwondo formama, održanom u Zaprešiću.

„Po prvi puta imamo status G2 natjecanja, koje natjecateljima omogućuje duple bodove. Iz tog su razloga i došli 'formaši' iz cijele Europe, ali i iz Indije, Perua, Irana...“, komentirao je Viktor Romančuk, tajnik Taekwondo kluba Zaprešić, organizatora natjecanja. Na natjecanju, dodao je, sudjeluje i nekoliko europskih prvaka, koji ga koriste da pokažu što znaju i skrenu pozornost na sebe pred skoro Svjetsko prvenstvo.

„U taekwondou ima više disciplina. Taekwondo borbe su na programu ljetnih Olimpijskih igara, a natjecanje u formama na programu Univerzijade. Razlikujemo dvije vrste taekwondo formi - standardne, sa zadanim obrascem, i kreativne forme, koje uključuju glazbu, akrobatiku i sve elemente taekwondoa“, pojasnio je Romančuk.

Početku natjecanja prisustvovao je i zamjenik župana Damir Tomljenović, izrazivši zadovoljstvo što se jedno ovakvo važno sportsko događanja održava u Zagrebačkoj županiji.

„Na tome treba čestitati organizatorima“, rekao je Tomljenović, istaknuvši kako Županija kontinuirano brine o sportašima.

„Svake godine za sport izdvajamo sve više sredstava. I ovo natjecanje odvija se u sportskoj dvorani. A, upravo to Zagrebačka županija i preferira. Ulaže u prosvjetu, uz koju se veže i gradnja školskih-sportskih dvorana kako bi se djeca, ali i odrasli, imali gdje cijele godine baviti sportom. Sagradili smo niz dvorana, a one se i ovoga trenutka grade“, rekao je Tomljenović.

Alan Labus, zamjenik gradonačelnika Zaprešića, rekao je da ga raduje što njegov grad, kroz aktivnosti kluba koji okuplja više od 200 djece i mladih, razvija i taekwondo sport. Rekao je i da je Grad Zaprešić, u odnosu na prethodnu godinu, izdvajanja za sport povećao za 10 posto. Taekwondo natjecanju u Zaprešiću prisustvovao je i član Izvršnog odbora HOO-a Dragan Primorac, nekada i sam uspješan taekwondo sportaš.

„Ovaj turnir je sjajno pozicioniranje Hrvatske na taekwondo karti. Veliki broj mladih je ovdje, a oni predstavljaju budućnost taekwondoa. Moja je misija učiniti sve da ovaj sport dobije poziciju koju i zaslužuje“, rekao je Primorac.