HAMAG-BICRO otvorio ispostavu u Zagrebačkoj županiji

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) otvorila je svoju ispostavu u Zagrebačkoj županiji i to u prostorijama Razvojne agencije Grada Velika Gorica – VE-GO-RA.

Deveta je to po redu ispostava u okviru druge faze projekta „Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija putem HAMAG-BICRO-a“ – BOND 2 čiji je cilj doprinijeti povećanju razine poduzetničkih aktivnosti stvaranjem povoljnijeg poduzetničkog okruženja u svim regijama Republike Hrvatske te na taj način osigurati stabilan rast i razvoj cjelokupnog gospodarstva.

Otvorenju je u ime Zagrebačke županije nazočio je zamjenik župana Damir Tomljenović. „Kroz projekt BOND i otvaranje ispostava po cijeloj RH usluge HAMAG-BICRO-a bit će dostupnije svim poduzetnicima u državi stoga pozdravljam napore Agencije u decentralizaciji svojih usluga i približavanju krajnjim korisnicima. Pridodamo li tome mjere koje provode gradovi i županije dobit ćemo sinergijski učinak koji naši poduzetnici i zaslužuju. Konkretno Zagrebačka županija u posljednje dvije pandemijske godine poduzetnicima je bespovratno dodijelila gotovo 24 milijuna kuna“, izjavio je Tomljenović, podsjetivši kako se Zagrebačka županija prema ukupnim prihodima poduzetnika smjestila na visoko drugo mjesto, odmah iza Grada Zagreba.

Prisutnima se obratio Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a istaknuvši kako je Agencija do sada u Zagrebačkoj županiji potaknula gotovo 2,4 milijarde kuna, kroz više od 1000 poduzetničkih projekta, čime su stvoreni preduvjeti za otvaranjem gotovo 1900 novih radnih mjesta. „Posljednjih nekoliko tjedana intenzivno radimo na projektu decentralizacije, kako bi svaki mali poduzetnik imao čim bolji pristup svim mogućnostima koje su mu na raspolaganju. Ovakav pristup siguran je put ka stabilnijem razvoju cjelokupnog gospodarstva. Konkretno, projekt decentralizacije ogleda se u otvaranju ispostava u svim županijama. U tome nam uvelike pomažu resorno ministarstvo, lokalni partneri – županije i gradovi te lokalne razvojne agencije te im na tome zahvaljujem“, rekao je Vrbanec pozvavši sve poduzetnike da se informiraju o aktualnim i budućim programima koji su im na raspolaganju.

„Velika Gorica čini gotovo četvrtinu poduzetništva u Zagrebačkoj županiji te ima nekoliko specifičnosti koje dolaze iz odlične prometne povezanosti, ali i tradicije obrtništva. Te specifičnosti su ubrzan razvoj logističkih centara i trgovine, snažna veza sa zračnom lukom, ali i tradicija u drvno-prerađivačkoj djelatnosti. Sve ove djelatnosti, odnosno svi poduzetnici koji djeluju u našemu gradu, trebaju potporu, stoga težimo ovakvim oblicima suradnje“, izjavila je Mateja Kalisar, ravnateljica Razvojne agencije grada Velike Gorice - VE-GO-RA.

Ante-Janko Bobetko, zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a, predstavio je planirane aktivnosti. U okviru prve faze projekta uspostavljena je Mreža BOND koja objedinjuje poduzetničke potporne institucije iz svih županija Republike Hrvatske, a kroz drugu fazu projekta planirana je standardizacija i implementacija novih usluga, učlanjenje novih članova te jačanje njihovih kapaciteta. Od lipnja 2021. godine Mreža BOND djeluje kao udruga, a projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

U ispostavi HAMAG-BICRO-a u Velikoj Gorici poduzetnicima i svim zainteresiranima na raspolaganju će biti zaposlenik Agencije Damir Nehyba damir.nehyba@hamagbicro.hr