Noć muzeja u Samoboru

U galerijskim, muzejskim i prostorima udruga koje djeluju u gradovima i općinama Zagrebačke županije održana je protekloga petka 17. noć muzeja. U Galeriji Prica u Samoboru otvorena je ovom prigodom izložba „Sraka-fašnička tiskovina“. Izložbu je otvorila predsjednica Županijske skupštine Martina Glasnović.

„U vrijeme digitalizacije, ali isto tako i izolacije, kada društvene mreže zauzimaju sve više prostora, ova izložba skreće pozornost na važnost tiskovina. Bez obzira na 'brza' vremena, tiskovina će uvijek biti tiskovina. A ova tiskovina, 'Sraka', specifična je što izlazi u vrijeme Samoborskog fašnika. Ona je simbol slobode govora, humora, ali isto tako i ironije“, rekla je Glasnović.

Autori izložbe „Sraka-fašnička tiskovina“ su Robert Škiljan i kustosica Galerije Prica Nikolina Šimunović.

„Ljudi u Samoboru navikli su na satiru. A u satiri najbolje ispadaju oni koji su 'najviši'. Nema smisla ismijavati slabije, lošije, uvijek je predmet satire vlast, u bilo kojem smislu“, komentirao je Škiljan.

Jelena Vojvoda, ravnateljica POU Samobor, u sklopu kojega djeluje i Galerija Prica, rekla je da je izložba sastavljena od niza karikatura tipičnoga samoborskog izričaja, koje se osvrću, u vrijeme njihova nastanka, na trenutno stanje te zadirkuju političare i sve osobe koje su u to vrijeme interesantne javnosti.

U sklopu Noći muzeja u Samoboru, u Art roomu Centra za mlade Bunker, također u organizaciji POU Samobor, otvorena je i izložba fotografija Wojciecha Czaje „Almost“. Otvorenju je također prisustvovala predsjednica Županijske skupštine Martina Glasnović.