Sufinanciranje T2 tima hitne medicinske pomoći u Vrbovcu

Za kvalitetniju dostupnost hitne medicine na području Vrbovca te pet okolnih općina i ove godine će brinuti dodatni T2 tim hitne medicine koji čine medicinska sestra i vozač. Ugovor o nastavku sufinanciranja s ravnateljem Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije Davorinom Gajnikom potpisali su predstavnici grada Vrbovca i općina Farkaševac, Rakovec, Dubrava, Preseka i Gradec.

Potpisnici ugovora obvezali su se financirati rad T2 tima u ukupnom godišnjem iznosu od 200.000 kuna, od čega će Grad Vrbovec osigurati polovicu iznosa, a ostatak, razmjerno broju stanovnika, otpada na općine. 

Ravnatelj Zavoda Davorin Gajnik prilikom potpisivanja ugovora zahvalio je na suradnji. „Prošle smo godine na ovom području imali 2651 intervenciju na terenu, 2028 intervencija u ambulanti i 7175 sanitetskih prijevoza. S obzirom da HZZO u Vrbovcu nije prepoznao veličinu terena i potrebe stanovništva imamo ugovoreno samo dva tima sanitetskog prijevoza i bez ove pomoći vrlo bi teško mogli funkcionirati“, istaknuo je Gajnik te dodao kako su u pandemiji uvjeti rada dodatno otežani. „Ako vozimo pacijenta koji je zaražen, svaki put moramo dezinficirati vozila, a ovim putem ispričavam se stanovništvu ovog kraja ako su morali duže čekati sanitetski prijevoz“, rekao je Gajnik.

Zadovoljstvo s ponovnim potpisivanjem ugovora izrazili su gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj te načelnice općina Rakovec i Gradec, Brankica Benc i Ljubica Ambrušec istaknuvši kako će sufinanciranje nastaviti pridonositi kvaliteti medicinske skrbi na širem vrbovečkom području.

Ugovore su u ime načelnika općina Farkaševac i Dubrava potpisale pročelnice Jadranka Đurasek i Martina Mališ.

Inače, ispostava Zavoda za hitnu medicinu u Vrbovcu ima i 5 T1 timova koje financira Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, dok Grad Vrbovec i okolne općine rad T2 tima hitne medicinske pomoći sufinanciraju od 2016. godine.

Uskoro slijedi i potpisivanje ugovora kojima će Zagrebačka županija sufinancirati 8 T1 timova hitne medicinske pomoći u vrijednosti gotovo 6 milijuna kuna.

Foto: radiovrbovec.hr