Trideseta godišnjica pogibije vrbovečkih branitelja Damira Rubenčića i Dubravka Smoleca

Polaganjem vijenaca i paljenjem lampaša ispred spomen-obilježja „Hrvatska kocka“ u središtu Vrbovca, obilježena je 30. godišnjica pogibije Damira Rubenčića i Dubravka Smoleca, pripadnika 51. samostalne bojne. U neprijateljskom granatiranju poginuli su 28. prosinca 1991. u Gornjoj Subockoj, samo deset dana nakon što je bojna upućena na zapadnoslavonsko ratište.

„Na ovaj dan preplave me emocije. Bio sam s dečkima u rovu, oni su poginuli, a ja i Damir Tomljenović (zamjenik župana op.a.) ranjeni. Volio bih da ljudi ovakve događaje ne shvaćaju olako. Mi smo tada bili mladi i bili smo spremni poginuti za slobodu Hrvatske“, prisjetivši se poginulih suboraca ispričao je Dražen Jendriš. Lampaš je upalio i zamjenik župana Damir Tomljenović.

„Za one koji su poginuli ne možemo ništa napraviti, no naša je zadaća sjećati ih se i koliko je god moguće pomoći njihovim obiteljima i onima koji su ostali iza njih“, rekao je Tomljenović.

Gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj rekao je da onima koji su izborili slobodu koju danas uživamo treba odati zahvalnost i dati svu počast.

Nakon komemoracije u Vrbovcu vrbovečki branitelji uputili su se u Gornju Subocku, mjesto pogibije njihovih suboraca.