Ministrica poljoprivrede posjetila općinu Dubravica

Općinu Dubravica posjetila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Obišla je farmu svinja obitelji Josipa Biffa, te o aktualnom stanju u poljoprivredi i poticajnim mjerama Ministarstva poljoprivrede razgovarala s uspješnijim poljoprivrednicima ove općine. Obišla je i nekadašnju farmu Dubravica, jednu od najvećih na ovim prostorima za uzgoj svinja, koja je danas u stečaju. Načelnik Dubravice Marin Štritof rekao je da je Općini u interesu da se što prije pokrene dražba na kojoj bi se prodala ova farma, koja se prostire na oko 13 hektara zemljišta, kako bi na tom prostoru zaživjela ista ili neka druga proizvodnja.

Razgovarajući s poljoprivrednicima ministrica je rekla da je u Hrvatskoj pojačan interes mladih za poljoprivredu, ali da to još uvijek ne jamči generacijsku obnovu sela. Istaknula je važnost stočarske proizvodnje, osobito svinjogojske. Govoreći o sredstvima europskih fondova, rekla je da poljoprivrednici Zagrebačke županije u značajnoj mjeri koriste Program ruralnog razvoja RH.

„Do sada je u Zagrebačkoj županiji ugovoreno projekata u vrijednosti većoj od 800 milijuna kuna, pri čemu je nešto više od 580 milijuna i isplaćeno. Kada se tome dodaju i iznosi koji se odnose na izravna plaćanja, znači na dohodovnu potporu poljoprivredniku po hektaru i proizvodno vezane potpore, onda ukupan iznos potpora koji je u programskom razdoblju od 2014. do danas isplaćen poljoprivrednicima Zagrebačke županije iznosi više od 1,9 milijardi kuna“, rekla je ministrica. Zamjenik župana Ervin Kolarec podsjetio je da na području Zagrebačke županija ima najviše obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u državi.

„U proračunu za 2022. za poljoprivredu smo predvidjeli oko 20 milijuna kuna, od čega 10 milijuna otpada na bespovratne potpore, a ostatak će biti raspoređen na projekte i programe“, rekao je Kolarec, dodavši da se za poljoprivredu puno može učiniti u zajedništvu državne, županijske i lokalne vlasti.