Priznanja najboljim proizvođačima rakija i likera

U Pušći su, u sklopu adventskog sajma, dodijeljena priznanja najboljim proizvođačima rakija i likera Zagrebačke županije. Šampionsko priznanje uručeno je OPG-u Franje Žnidarića iz Hrastine, u općini Marija Gorica, za šljivovicu proizvedenu 1984. godine.

„Ovo je 'arhivska' rakija, proizvedena prije 37 godina od šljive bistrice. Dug je korak za postići ovakav rezultat! Naš se OPG prvenstveno bavi proizvodnjom vina, no htjeli bismo pokrenuti i ozbiljniju proizvodnju rakija. Prije pet godina posadili smo osamdesetak stabala šljive 'čačanke', vidjet ćemo kako će se ponašati“, ispričao je Zdravko Žnidarić, otac nositelja OPG-a. Uz šljivovicu, Žnidarići proizvode i lozovaču.

Marin Mihaljević Žulj s Agronomskog fakulteta, predsjednik stručne komisije za ocjenjivanje rakija, ustvrdio je da se unazad pet godina kvaliteta jakih alkoholnih pića jako popravila.

„Definitivno, vidi se napredak! U pripremu voćnih rakija ljudi ulažu sve više truda i znanja. Bitno je imati kvalitetno voće i pravilno odraditi njegovo vrenje. Proizvođači su to, pokazalo je ovogodišnje ocjenjivanje, naučili“, rekao je Žulj.

U ime Zagrebačke županije, priznanje šampionu 16. Izložbe rakija uručio je pročelnik za poljoprivredu Josip Kraljičković. Prisutne je upoznao s poticajima Županije u idućoj godini, rekavši da će oni više biti usmjereni u ekološku poljoprivredu.

„Poljoprivrednicima koji za to imaju uvjete planiramo omogućiti i energetsku učinkovitost njihova gospodarstva, proizvodnjom zelene energije“, rekao je pročelnik.

Prisutnima se obratio i načelnik Pušće Filip Bernardić, zahvalivši Zagrebačkoj županiji što podržava ovakve manifestacije.