Učenici iz Božjakovine boravili u Vojvodini

U sklopu međunarodnog projekta „Naši adventski običaji“, učenici iz Osnovne škole „Stjepan Radić“ iz Božjakovine, zajedno s profesorima i predstavnicima Zagrebačke županije, posjetili su Suboticu, Tavankut, Đurđin, Sombor i Stari Žednik u Vojvodini.

Cilj projekta bio je povezati učenike iz Zagrebačke županije s njihovim vršnjacima, iseljenim Hrvatima u Vojvodini, kako bi se stvorila nova prijateljstva i osnažio osjećaj pripadnosti, ali i prenijela naša kultura i tradicija vezana uz Advent.

Učenici iz OŠ „Stjepan Radić“ boravili su u Vojvodini od 2. do 5. prosinca 2021. godine te su u tom periodu, zajedno s profesorima likovne kulture s područja Zagrebačke županije koji imaju status akademskih umjetnika, održali čak 14 kreativnih radionica s temom adventa i adventskih običaja u školi u Tavankutu i školama s područja grada Subotice u kojima se školuju Hrvati. U projekt je bila uključena i udruga Kragulj iz Svete Nedelje koja je održala četiri radionice izrade kraluša, tradicijskog nakita ovog kraja, dok je Klapa Levanda održala četiri glazbene radionice za učenike te dva koncerta u Društvenom domu  u Tavankutu i župnoj crkvi u Starom Žedniku.

Naposljetku su učenici i profesori OŠ „Stjepan Radić“ i učenici OŠ „Matija Gubec“ iz Tavankuta zajedno izrađivali adventske vjenčiće koje su potom prodavali na adventskom sajmu u Tavankutu. Sav prihod od prodaje vjenčića darovan je za kupnju nove informatičke opreme za OŠ „Matija Gubec“ iz Tavankuta.

Nositelji ovog projekta su Osnovna škola „Stjepan Radić“ iz Božjakovine i Zagrebačka županija koja je za njegovu realizaciju osigurala 83 tisuće kuna.