Usvojen Plan za industrijsku tranziciju Sjeverne Hrvatske

U Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije održana je druga sjednica Koordinacijskog vijeća na kojoj je usvojen Plan za industrijsku tranziciju Sjeverne Hrvatske vrijedan 100 milijuna eura.

Sastanku su osim ministrice Nataše Tramišak prisustvovali i državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec i u ime Međimurske županije ravnateljica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije Sandra Polanec Marinović.

Plan za industrijsku tranziciju Sjeverne Hrvatske je zajednička inicijativa Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i pet županija Sjeverne Hrvatske kojom će se pružiti podrška jačanju konkurentnosti Sjeverne Hrvatske kroz izradu strateškog i provedbenog okvira za korištenje fondova Europske unije u razdoblju 2021. – 2027. u okviru Integriranog teritorijalnog programa. Kroz industrijsku tranziciju posebni naglasak stavljamo na prioritetne sektore i nove niše budućnosti Sjeverne Hrvatske, koji sukladno teritorijalnom kapitalu Sjeverne Hrvatske te globalnim razvojnim trendovima imaju znatan potencijal za daljnji rast i razvoj“, istaknula je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

Ministrica Tramišak pojasnila je kako Plan za industrijsku tranziciju sadržava prioritetne niše i smjerove promjena, kao i transformacijski roadmap koji uključuje miks politika s ciljem jačanja konkurentnosti Sjeverne Hrvatske.

„Radi se o sažetom i jasnom dokumentu kojim je uspostavljen strateški okvir za provedbu industrijske tranzicije, a njegovim donošenjem omogućavamo nastavak aktivnosti koje su potrebne za brz početak korištenja sredstava iz EU fondova koji su predviđeni za županije Sjeverne Hrvatske i jačanje regionalne konkurentnosti u sklopu Integriranog teritorijalnog programa“, pojasnila je ministrica Tramišak.

Sukladno smjernicama Europske komisije za industrijsku tranziciju, a nastavno na utvrđene potrebe gospodarstva, definirani su smjerovi promjena, kao i provedbeni mehanizmi koji čine transformacijski roadmap koji će se financirati u okviru Integriranog teritorijalnog programa 2021. – 2027. i pružiti osnovu za industrijsku tranziciju i biti pokretačka snaga za gospodarski rast i razvoj i stvaranje radnih mjesta u Sjevernoj Hrvatskoj. Smjerovi promjena i provedbeni mehanizmi nabrojani su ovdje.

*foto: MRRFEU