U Vrbovcu se gradi zgrada za pružanje socijalnih usluga

Zamjenik župana Damir Tomljenović, zajedno s gradonačelnikom Vrbovca Denisom Kraljom, obišao je danas gradilište zgrade za pružanje socijalnih usluga, koju europskim novcem, u središtu Vrbovca, gradi Gradsko društvo Crvenoga križa.

Ovime će se riješiti problem nedostatna prostora za pružanje socijalnih usluga, posebno novih modela usluga namijenjenih starijim i nemoćnim osobama. U zgradi će se pružati usluge dnevnoga boravka s terapeutskim i radno-okupacijskim aktivnostima, kroz stolarske, keramičarske, tekstilne, kulinarske, hortikulturne, glazbene, sportsko-rekreativne i druge radionice. Osobe starije životne dobi moći će dobiti psihosocijalnu podršku, usluge savjetovanja i pomaganja. Sagradit će se i dvije stambene jedinice za organizirano stanovanje četiri osobe. Također, u budućoj zgradi za pružanje socijalnih usluga pripremat će se i obroci za sedamdesetak starijih osoba. Novac za gradnju i opremanje zgrade dobiven je iz Europskog fonda za regionalni razvoj - ukupno 14,97 milijuna kuna. No, kako su od prijave projekta pa do početka gradnje osjetno poskupjeli građevinski radovi, potrebno je osigurati dodatna sredstva.

 „Odmah smo reagirali na dopis Gradskog društva Crvenoga križa Vrbovca i u prijedlogu proračuna za 2022. predvidjeli milijun kuna, s kojim ćemo sufinancirati gradnju zgrade. Radi se o dobrodošlom projektu. Ono što će on pružiti jako dobro će doći osobama kojima je pomoć potrebna“, rekao je zamjenik župana Damir Tomljenović.

Jelena Mucko, ravnateljica Gradskog društva Crvenoga križa Vrbovca, rekla je da je zgrada projektirana na način da se danas-sutra može nadograditi novim sadržajima, ovisno o izvorima financiranja. Sada se gradi podrum, prizemlje i prvi kat. Rekla je i da su vaninstitucionalne socijalne usluge na području Vrbovca dugi niz godina bile zanemarivane, odnosno svi problemi starijih osoba, koje su otežano živjele u svojim kućanstvima, rješavani su njihovim smještajem u udomiteljske obitelji.

Gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj rekao je da će zgrada za pružanje socijalnih usluga donijeti korist svim Vrbovčanima.

Nakon gradilišta, zamjenik župana Damir Tomljenović, obišao je i prostore Gradskog društva Crvenoga križa Vrbovca, gdje je upoznat i s ostalim europskim projektima koje društvo provodi.