Velikogorički školarci u akciji pošumljavanja Turopoljskog luga

Čak dvije tisuće sadnica hrasta ove će jeseni u Turopoljskom lugu zasaditi učenici velikogoričkih osnovnih škola u sklopu projekta „Prijatelji šume“ kojeg sufinancira Zagrebačka županija, a provodi Turopoljska udruga skauta „Tur“.

Uz deset edukativnih radionica koje se ovih dana provode u osnovnim školama Šćitarjevo, Eugena Kumičića i Jurja Habdelića, edukaciju će tijekom studenog proći i učenici Osnovne škole Mihaela Šiloboda iz Svetog Martina pod Okićem. Potom sredinom studenog i početkom prosinca slijede dvije akcije pošumljavanja u Turopoljskom lugu, gdje će se u suradnji s Hrvatskim šumama pošumljavati područja koja su oštećena ili uništena uslijed klimatskih promjena.

Osim samog pošumljavanja ovog zaštićenog područja, ovim projektom želi se educirati i senzibilizirati učenike o klimatskim promjenama i štetnim djelovanjima ugljičnog dioksida, ali i korisnosti šuma u ekosustavu te očuvanju zdravlja ljudi.

Inače, Turopoljski Lug neprocjenjiva je riznica mnogobrojnih biljnih vrsta od kojih se ističu hrast lužnjak, hrast kitnjak, grab, bukva, crni jasen i joha, a dom je i nekoliko ugroženih biljnih vrsta. Ova bogata prapovijesna šuma i službeno je zaštićena 2003. godine.