Obilježena 30. godišnjica mobilizacije ratnih postrojbi s područja Dugog Sela i općina Brckovljani i Rugvica

Obilježena je 30. godišnjica mobilizacije ratnih postrojbi s područja Dugog Sela i općina Brckovljani i Rugvica, ujedno i 30. godišnjica Oružanih snaga RH. Ispred spomenika poginulim braniteljima u Domovinskome ratu, u središtu Dugog Sela, položeni su vijenci i zapaljeni lampaši, a potom je kraći program, uz podjelu zahvalnica za doprinos u Domovinskome ratu, upriličen na platou ispred Pučkoga otvorenog učilišta. Gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian rekao je da je hrvatske branitelje krasila hrabrost, volja i odlučnost.

„Na nama političarima je ne dozvoliti da se olako zaboravi ono što se događalo prije 30 godina. Svim svojim snagama trebamo zadržati mladost u našoj domovini i svojim primjerom pokazati da možemo bolje“, rekao je Panian. U ime Skupštine Zagrebačke županije njezina predsjednica Martina Glasnović zahvalila je braniteljima na doprinosu u Domovinskom ratu i upornosti kojom i dalje strpljivo grade domovinu. Brigadni general Zdravko Jakop, izaslanik predsjednika Vlade RH, rekao je da prije 30 godina "nije bilo lako, ali bilo je časno".

„Želim istaknuti zajedništvo, to je bila snaga koja nas je nosila u ono vrijeme. Na početku smo bili odlučni branitelji, učili smo biti vojnici i ratnici. Na početku smo branili, a na kraju oslobodili domovinu i stvorili uvjete za njezin razvoj. I danas, ako smo zajedno i imamo zajednički cilj možemo savladati sve prepreke - rekao je general Jakop.

 Izaslanik predsjednika Sabora RH na svečanosti je bio zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec. Rekao je da su branitelji najzaslužniji što danas živimo u slobodnoj i neovisnoj domovini, posebno oni koji su za nju dali svoj život.

„Mlađe generacije moraju znati koliki su obol dali branitelji u Domovinskome ratu“, rekao je Kolarec, dodavši da su branitelji i danas izuzetno važan stup društvene zajednice. Istaknuo je i dobru suradnju Županije s braniteljskim udrugama.

„Podržavamo njihove projekte i programe, a tako će biti i u godinama koje su pred nama“, rekao je Kolarec.