Održana manifestacija „Martin je v Zagrebu“

Više od 20 godina sljubljuju se kesteni i portugizac na manifestaciji „Martin je v Zagrebu“. Ovogodišnja je, uz ceremonijal krštenja mošta, održana protekloga vikenda na Bundeku.

„U podrumu se izrodila vrhunska kvaliteta portugisca. Iznadprosječna!“, komentirao je Josip Braje, rekavši da je smanjeni urod, zbog proljetna mraza, dao veću kvalitetu grožđa, a time i vina. Unazad deset godina, dodao je Ivica Jurkovac, nije bilo tako dobroga portugisca.

„Šećeri u grožđu su bili visoki, čemu je pridonijela dobra jesen. Bit će ovo dobra godina ne samo za portugizac, nego i za ostala vina, pogotovo crna“, ustvrdio je Jurkovac. Lijepe kiseline i 'dobre alkohole' ovogodišnjega portugisca naglasio je Zdenko Vučinić, rekavši da se ovo mlado vino, i opet, dobro prodaje.  

Željko Gregorić, tajnik Udruge „Portugizac Plešivica“, govori da je portugizac ove godine - vanserijski.  

„Reducirani urod, pokazalo se, bio je 'bogom dan'. Imali smo tijekom godine i jako dobar omjer oborina i suše. U grožđu se nakupila velika količina šećera, a kiseline nisu pale. Događa se to u samo rijetkim godinama...“, ispričao je Gregorić. Rekao je i da se Udruga „Portugizac Plešivica“ trudi promovirati ovo mlado vino, dio kojega se zadnjih godina koristi i za proizvodnju pjenušaca.